Pace intre cele doua state coreene?

Pace intre cele doua state coreene?

0 179

Joi a luat sfarsit summit-ul istoric care a avut ca scop incercarea de a impaca cele doua state coreene. Intalnirea a avut loc la Phenian si s-a incheiat joi cu semnarea unei declaratii comune pentru pace in scopul imbunatatirii relatiilor economice dintre cele doua tari. Documentele au fost semnate de Presedintele sud-coreean, Roh Moo-hyun, si de omologul sau, Kim Jong-il. Prin acest text, in opt puncte, Seulul si Phenianul se angajeaza sa promoveze pacea si prosperitatea economica a celor doua natiuni, despartite si aflate in conflict de mai bine de cinci decenii.
Cei doi sefi de stat s-au angajat, de asemenea, sa coopereze pentru a pune capat programului nuclear nord- coreean. In data de 13 februarie, Coreea de Nord a acceptat sa renunte la ambitiile sale nucleare in schimbul unui important ajutor energetic si a unor garantii in domeniul securitatii.
Precedentul summit dintre cele doua parti a avut loc in anul 2000 la Phenian cand presedintele Kim Jong-il a promis ca va face o vizita la Seul, dar acest lucru nu s-a mai intamplat.
In 1945, in urma infrangerii Japoniei in cel de-al doilea Razboi Mondial, armatele Uniunii Sovietice si cele ale Statelor Unite au ocupat jumatatea de nord, respectiv cea de sud a peninsulei. Cei doi inamici in Razboiul Rece au sprijinit formarea unor guverne care agreau propriile ideologii, ajungandu-se la impartirea actuala a Coreei in doua state: Coreea de Nord si Coreea de Sud.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.