OUG pentru simplificarea obtinerii cetateniei

OUG pentru simplificarea obtinerii cetateniei

0 110

Moldovenii pot obtine cetatenia daca au un strabunic roman.
Guvernul a simplificat miercuri procedurile de obtinere a cetateniei pentru romanii care au dobandit cetatenia prin nastere, eliminand conditia interviului si extinzand dreptul pana la rudele de gradul III, a anuntat premierul Emil Boc.
Noile proceduri se refera la fostii cetateni romani care au dobanit cetatenia prin nastere sau adoptie si care au pierdut-o din motive neimputabile sau impotriva vointei lor.
Termenul maxim de verificare a conditiilor a fost redus de la 6 la 5 luni de la inregistrarea cererii, iar dreptul de a solicita cetatenia a fost extins pentru descendentii pana la gradul III (in vechea forma a legii era valabil pentru rude de pana la gradul II).
„Fiind vorba de fosti cetateni romani, s-a eliminat conditia interviului care viza cunoasterea limbii romane”, a explicat Boc, adaugand insa ca cerinta ramane in vigoare pentru persoanele care nu au avut cetatenia romana.

Pentru redobandirea cetateniei, raman in vigoare trei conditii:
• loilaitate fata de statul roman;
• varsta minima 18 ani;
• solicitantul are o buna comportare; nu a fost condamnat pentru o infractiune care il face nedemn sa fie cetatean roman.

Ordonanta de urgenta a Guvernului vine la mai putin de 24 de ore dupa ce presedintele Traian Basescu a cerut cabinetului condus de Emil Boc sa modifice legea cetateniei, „astfel incat cetatenii moldoveni care doresc sa obtina cetatenia romana sa o poata obtine mai usor”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.