OUG pentru introducerea managerilor privati la companiile de stat

OUG pentru introducerea managerilor privati la companiile de stat

0 49

Companiile de stat cu peste 1.000 de angajati vor avea management privat, conform unei ordonante de urgenta adoptate miercuri de Guvern.
Potrivit ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, companiile de stat vizate au avut cifra de afaceri peste un miliard de lei la nivelul anului 2010.
Conform ordonantei de urgenta privind guvernanta corporatista in institutiile corporatiste, managerii privati vor fi selectati la nivel international, in urma unor proceduri decise de adunarile generale ale actionarilor companiilor de stat respective, procesul de selectie urmand sa dureze intre 3 si 5 luni.
„In maximum o luna de la intrarea in vigoare a acestei ordonante, adunarea generala a actionarilor va decide initierea unei proceduri internationale de selectie a administratorilor executivi si neexecutivi. Dupa convocarea adunarii generale, se va face publicitatea anuntului de selectie si se va intra in procedura de selectare a acestor manageri. Dupa selectia managerilor, in aceste companii supuse aplicarii ordonantei, se va convoca din nou adunarea generala a actionarilor pentru desemnarea managerilor in urma incheierii contractelor de management. Intreaga procedura poate dura intre 3 si 5 luni, in functie de procedurile de selectie”, a mentionat ministrul Justitiei.

El a spus ca remuneratiile managerilor privati vor fi stabilite prin negociere.
„Aceste sume raman subiectul negocierii intre compania respectiva si managerul selectat. Nu exista prin lege impusa o astfel de valoare. Ramane la latitudinea celor care negociaza aceste contracte”, a mai afirmat Predoiu.
Guvernul justifica actul normativ prin necesitatea introducerii principiilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, precum si prin angajamentele asumate prin scrisoarea de intentie transmisa Fondului Monetar International, in acordul de precautie derulat in prezent de Romania.
„Potrivit acestui proiect de lege, se va trece catre o guvernanta de tip corporatist cu manageri privati in toate societatile cu capital de stat supuse aplicarii ordonantei. In acelasi timp, adoptarea proiectului de catre Guvern reprezinta implementarea executarii unei obligatii pe care Romania si-a asumat-o prin scrisoarea de intentie cu FMI. In urma procedurii, vom avea in toate companiile supuse aplicarii ordonantei management privat”, a mai declarat Predoiu.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.