Ouale iredentiste clocite de Electrica

Ouale iredentiste clocite de Electrica

0 64

Din cand in cand, initiativele iredentiste ale elitelor maghiare din Romania strabat corpul social a Romaniei ca niste secuse. Uneori, pretentiile obraznice si tentativele de autonomizare sunt atat de violente, incat concureaza cu succes descarcarile electrice. Ne-am obisnuit ca epicentrul acestor fenomene sa fie in Harghita si Covasna, unde salasluieste masa critica de manevra pentru ideologii maghiari ai lui Marko Bela.
Acuma, fie ca sogorii cu pricina s-au plictisit sa mai lucreze fara echipament de protectie, fie ca improvizatiile de produs scantei s-au cam defectat in ultima vreme, cine a decis ca e timpul pentru niste instalatii adecvate.
Asa s-a ajuns ca insasi Electrica, ditamai compania posesoare de fulgere, sa fie cooptata la un mare scandal electric, cuplat la reteaua intregii Transilvanii. Conducerea Electrica Transilvania Sud a avut originala idee ca ultima factura de curent sa le soseasca abonatilor sub forma unei felicitari de Pasti. Nu stiu daca initiativa pascala a celor de la Electrica merge pana intr-acolo incat sa puna cruce suspiciunilor in legatura ca modul de facturare si nemultumirii abonatilor pentru felul in care le este furnizata uneori energia electrica. Cert este ca mintea crestin-voltaica a initiatorilor a clocit o noua provocare, pe care a asezat-o pios si nevinovat intr-un cuibar cu oua rosii de Pasti.
Ideea buna a electricienilor cucernici s-a dus de rapa din pricina imaginii pe care au folosit-o ca sa-si felicite abonatii. Pe versoul facturii este tiparit un frumos cos pascal doldora de oua rosii. Consumatorul este invitat, va sa zica, inainte de a ciocani nervos contorul de curent, sa ciocneasca un ou. Gestul pascal isi pierde insa inocenta daca privesti poza mai indeaproape. Unul din oua are incondeiata pe coaja carmin stema Ungariei Mari. Cineva de la centru a sesizat ceea ce inca nu s-a catalogat drept gafa sau provocare. O echipa de inspectori ai Electrica SA s-au aflat la Brasov, pentru a stabili ce anume l-a determinat pe directorul brasovean al filialei sa aleaga tocmai acea fotografie dintre miile pe care le avea la dispozitie pe Internet, in cazul in care nu s-ar fi obosit sa comande una unui fotograf.
Un detaliu administrativ aparent nesemnificativ este ca regionala Transilvania Sud deserveste sase judete, printre care Harghita, Covasna si Mures. Pentru abonatii catolici felicitarea a ajuns oricum prea tarziu, iar pentru ortodocsi este cel putin o gluma sinistra.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.