Osul iepurelui(Onosis spinosa)

Osul iepurelui(Onosis spinosa)

0 63

Osul iepurelui este o planta ierboasa, perena, inalta de 30-60 cm, ramificata si acoperita cu spini tari, avand in pamant o radacina lunga de 25-30 cm, groasa de 1 cm, cenusie la exterior si alburie la interior. Frunzele de la baza tulpinii se aseamana cu cele de trifoi. Florile sunt de culoare roz, lungi pana la 2 cm. Fructul este o pastaie acoperita cu peri desi glandulosi in general cu  3 seminte rotunde. Infloreste in lunile iunie-iulie.


Osul-iepurelui, numit in diferite parti ale tarii darmotin, sudoarea-calului, sudoarea capului, salastioara, asudul-calului, creste prin locuri uscate, pasuni, fanete si mai ales pe terenurile unde pasc vitele.Creste prin fanete si pasuni uscate, prin locuri nisipoase, maracinisuri si de-a lungul apelor. La noi este intalnita in locuri nisipoase din judetul Constanta .


Osul-iepurelui, numit in diferite zone ale tarii, sudoarea-calului, salastioara, asudul-calului, creste prin locuri uscate, pasuni, fanete si mai ales pe terenurile unde pasc vitele.  1. Parti utile: Se recolteaza radacina, de preferinta primava si toamna cand planta se recunoaste mai usor. Dupa uscare radacinile se maruntesc si sunt folosite la prepararea de infuzii, tincturi si extracte.

  2. Utilizari medicinale:

?         adjuvant in afectiunile renale


?         elimina toxinele din corp


?         retinerea apei in tesuturi si in cavitatile naturale ale organismului insotita de edeme


?         calculza renala si cistite


?         reumatism, guta


?         boli cronice de piele


?         in bronsita pentru usurare expectoratie.  1. Preparate:

?         Infuzie- o lingurita de planta la o cana de apa; se beau 3 cani pe zi sau din 4 linguri de radacina maruntita, la un litru de apa. Datorita eliminarii toxinelor din corp, ceaiul din radacina acestei plante se recomanda in reumatism si intr-o serie se boli de piele cronice.


?         Tinctura- 40 de picaturi intr-un pahar cu apa. Beti de 3 ori pe zi. Ambele preparate se folosec in tratamentul retentiei de urina, al gutei, nefrita, cistita si reumatism.


?         Decoct – 5 linguri rase de radacina maruntita(20g) la 750ml de apa rece se fierbe 25 de minute. Se lasa sa se racesca si se aplica 2-3 ori pe zi sun forma de comprese in cazul eczemelor, si alte afectiuni ale pielii.


 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.