Ortodoxie si luteranism in Transilvania

Ortodoxie si luteranism in Transilvania

0 591

Bisericile Nationale Ortodoxa si Evanghelica au ocrotit in mediul transilvan nu doar viata religioasa ci si cultura romaneasca si saseasca din cele doua comunitati. Este si subiectul unui volum semnat de un tanar istoric si teolog clujean, dedicat relatiilor dintre ortodoxie si luteranism in epoca Mitropolitului Andrei Saguna

Bisericile Nationale Ortodoxa si Evanghelica au ocrotit in mediul transilvan nu doar viata religioasa ci si cultura romaneasca si saseasca din cele doua comunitati. Este si subiectul unui volum semnat de un tanar istoric si teolog clujean, dedicat relatiilor dintre ortodoxie si luteranism in epoca Mitropolitului Andrei Saguna.
„Ortodoxie si luteranism in Transilvania intre Revolutia pasoptista si Marea Unire” este titlul volumului consistent semnat de catre Mircea-Gheorghe Abrudan. andrei saguna2
Tanarul istoric si teolog clujean analizeaza relatiile dintre ortodoxie si luteranism, cu similitudinile dintre cele doua credinte.
Potrivit lui Abrudan, cei doi episcopi ai acelor timpuri – Mitropolitul de la Sibiu Andrei Saguna sau episcopul evanghelic au fost si lideri ai poporului din punct de vedere politic, nu doar spiritual.
Volumul prezinta influentele reciproce ale ortodoxismului si luteranismului, din punctul de vedere al dreptului canonic, statutelor si constitutiilor celor doua confesiuni, precum si al organizarii lor, cu accent pe epoca mitropolitului Andrei Saguna.
Istoricul Ruxandra Nazare considera ca lucrarea il prezinta pe Mitropolitul Andrei Saguna drept un teolog foarte bun cunoscator al dogmelor ortodoxe, care a reusit sa innoiasca discursul si sa modernizeze structurile Bisericii Ortodoxe.
Lucrarea istoricului clujean, lansata la Brasov in organizarea Bibliotecii Judetene „George Baritiu”, este o confirmare in plus a statutului de figura marcanta in mediul ecleziastic transilvan a Mitropolitului Andrei Saguna.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.