Ortodoxia estica la …sfat

Ortodoxia estica la …sfat

0 94

In ziua de 22 noiembrie 2007 a avut loc, la manastirea Troian din Bulgaria, intalnirea celor trei delegatii reprezentand Biserica ortodoxa din Romania, Moldova si Rusia.


Cu prioritate s-a ?discutat pe seama reactivarii de catre Mitropolia Autonoma a Basarabiei a unor eparhii existente pana in anul 1944, fortate sa-si suspende activitatea odata cu ocuparea Basarabiei de catre armata sovietica.


Delegatiei Patriarhiei Romane a fost compusa din: I.P.S. Dr. Nifon Mihaita, Arhiepiscopul Targovistei, P.S. Dr. Casian Craciun, Episcopul Dunarii de Jos, P.S. Dr. Ciprian Campineanul, Episcop Vicar Patriarhal,


Delegatia Moldovei a fost compusa din Dl. Vlad Cubreacov, Consilier al Mitropoliei Autonome a Basarabiei, si Pr. Dr. Michael Tita, in calitate de consultant.


Din delegatia Patriarhiei Moscovei,? au facut parte I.P.S. Mitropolit Onufrie de Cernauti si Bucovina, P.S. Mark, Episcop vicar de Egorievsk, P.S. Episcop Marchel de Balti si Falesti, Protoiereu Nicolai Balasov si Pr. Serghei Chovorun, in calitate de consultant.


Cele doua delegatii au convenit asupra necesitatii cooperarii fratesti si continuarii dialogului, atat pe plan local, intre cele doua Mitropolii existente astazi in Republica Moldova, cat si intre cele doua Patriarhii Ortodoxe surori care trebuie sa ajute Ortodoxia din acest stat independent sa-si dezvolte activitatea sa misionara si pastorala intr-o vreme a secularizarii si a proliferarii sectelor.


Delegatia Bisericii Ortodoxe Romane a reafirmat, la intalnirea cu reprezentantii Patriarhiei Ruse, dorinta ca ambele Mitropolii Ortodoxe din R. Moldova sa cultive dialogul si cooperarea frateasca, iar cele doua Patriarhii sa gaseasca impreuna o solutie canonica si pastorala „adecvata complexitatii situatiei din zona, pentru apararea si promovarea Ortodoxiei”, informeaza un comunicat al Patriarhiei Romane remis Agentiei ROMPRES.
„Dialogul dintre cele doua Patriarhii s-a reluat dupa opt ani si s-a desfasurat intr-o atmosfera de fratietate ortodoxa, fiecare dintre parti prezentand punctul sau de vedere. Desi pozitiile privind reactivarea eparhiilor sunt diferite, totusi s-a cazut de acord asupra necesitatii aprofundarii tuturor aspectelor ce pot conduce la clarificarea situatiei complexe bisericesti din statul independent Republica Moldova, unde coexista doua traditii bisericesti ortodoxe: cea romaneasca si cea ruseasca”, precizeaza sursa citata.


?


Vlad T.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.