Orhideea este in pericol

Orhideea este in pericol

0 87

Valea Lapusnicului Mare este leaganul unor specii ocrotite datorita raritatii lor si florilor deosebit de expresive, specii care de mult nu se mai gasesc in alte parti din cauza culegerii in masa necontrolate.
Aici creste papucul doamnei (Cypripedium calceolus), cea mai frumoasa orhidee din tara noastra, al carui floare se rotunjeste in forma unui pantof galben, impestritat pe dinauntru cu puncte si dungi purpurii, in timp ce celelalte foi alungite sunt de culoare bruna-purpurie.
Dezvoltarea turismului a fost realizata fara a se lua in considerare anumite chestiuni legate de arealul de raspandire al speciilor. De asemenea, o alta problema care a dus la disparitia acestei plante este cresterea numarului caselor de vacanta in aceste zone, care au atras dupa sine cresterea infrastructurii rutiere fara studii ecologice competente.
Depozitarea deseurilor in locurile care sunt habitate pentru orhidee si exploatarea fara masura a pasunilor si a padurilor au agravat si ele aceasta situatie.
Astazi orhideele exotice pot fi gasite in orice florarie, dar din pacate cele autohtone dispar rapid din habitatul lor natural. Mentalitatea moderna de a beneficia zilnic de lucruri create artificial influenteaza si domeniul orhideelor: majoritatea oamenilor prefera hibrizi creati in laboratoare pe criteriul aspectului comercial si nici nu se gandesc la faptul ca natura a creat perfectiuni pe alte criterii.
In tarile dezvoltate, orhideele autohtone au ajuns in faza de victime, care acum se incearca a fi salvate prin campanii publicitare si eforturi financiare enorme.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.