Orga mare a Bisericii Negre va intra într-un proces de curăţare

Orga mare a Bisericii Negre va intra într-un proces de curăţare

0 169

Umezeala excesivă, cauzată de ploile din acest an, dar şi numărul mare de turişti, care au ridicat praful, riscă să afecteze starea de funcţionare a maiestuosului instrument

Umezeala excesivă, cauzată de ploile din acest an, dar şi numărul mare de turişti, care au ridicat praful, riscă să afecteze starea de funcţionare a maiestuosului instrument. La Biserica Neagră mai sunt trei orgi, aduse de la biserici din judeţul Braşov şi restaurate, care nu au însă nevoie de intervenţii.
Orga Buchholz a mai trecut printr-un proces de restaurare în perioada 1998-2001.
După 18 ani de folosinţă este nevoie să fie curăţată. Lucrarea este estimată la câteva mii de euro, dar se poate lucra numai în sezonul cald şi doar pe segmente de tuburi, pentru ca instrumentul să rămână funcţional, spune Steffen Schlandt, organistul Bisericii Negre.
Orga Buchholz, construită între 1836 şi 1839 de constructorul de orgi Carl August Buchholz din Berlin, are aproape 4.000 de tuburi.
Materialele sunt de cea mai bună calitate: cositor englezesc curat şi aliaj berlinez de cositor şi plumb, metal de orgă corespunzător, lemn de răşinoase, molid, stejar fără noduri, arcuri de alamă, piele de calitate înaltă etc.
Clapele sunt acoperite cu fildeş, cele superioare sunt din lemn de abanos, iar numele registrelor sunt inscripţionate pe porţelan şi acoperite cu sticlă. Ornamentele sunt prevăzute cu sculpturi deosebite din lemn de tei aurit.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.