Orga Buchholz din Biserica Neagra – 170 de ani de existenta

Orga Buchholz din Biserica Neagra – 170 de ani de existenta

0 105

Minunata orga a Bisericii Negre implineste anul acesta 170 de ani de existenta.
Orga Bisericii Negre, avand 4000 de tuburi si fiind considerata printre cele mai mari din Europa, a fost construita intre anii 1836-1839 de catre constructorul de orgi Buchholz din Berlin si este renumita pentru sonoritatea ei.
Aceasta este cea mai mare din cele 140 de orgi construite de maistrii familiei Buchholz. Orga are 4 mauale cu cate 56 de taste si un pedalier cu 27 de taste si dispune de 63 de registre sonore. A fost inaugurata la 17 aprilie 1839, organist fiind chiar Buchholz care a prezentat improvizatii si cantate ale compozitorilor Friedrich Schneider si Johann Lucas Hedwig. Orga a fost restaurata in perioada 1997 – 2001. Atunci toate cele 3993 de tuburi (cel mai mare avand o inaltime de circa 13 metri) au fost demontate si restaurate. Orga se incadreaza in categoria orgilor baroce si a supravietuit perioada de la constructit pina in prezent apropa neschimbata.
A doua orga a fost construita de Carl Hesse si dispune de un manual si pedalier si 8 registre. A fost restaurata in 1997.
In 1924, galeria din fata orgii a fost extinsa pentru a se putea organiza concerte mari de muzica sacra cu participarea corului.
Incepand din anul 1953 au loc recitaluri de orga, traditie inceputa de organistul Victor Bickerich si continuata de Hans Eckart Schlandt.
In decursul anilor au fost realizate nenumarate discuri de vinil, casete audio si cd-uri.
De altfel, in prezent, saptamanal se organizeaza un concert de orga.
Saptamana viitoare va incepe a 57-a stagiune a concertelor estivale de orga de la Biserica Neagra care va fi deschisa marti, 2 iunie 2009, prin concertul inaugural ce se va desfasura incepand cu ora 18:00.
Continuand traditia concertelor estivale de orga ce dateaza din anul 1853, Biserica Evanghelica C.A. din Brasov propune publicului brasovean si turistilor un numar de 33 de concerte ce vor avea loc in perioada 2 iunie – 29 septembrie. Programul concertelor pastreaza formatul ultimilor ani: in fiecare marti, de la ora 18:00 – pentru lunile iunie si septembrie, si in fiecare marti, joi si sambata, de la aceeasi ora – pentru lunile iulie si august.
Cei doi organisti ai Bisericii Negre, Hans Eckart Schlandt si Steffen Schlandt, vor serba implinirea celor 170 de ani de la inaugurarea celei mai mari orgi mecanice din Romania alaturi de invitatii lor, organisti din tara si strainatate.
Pe parcursul stagiunii se vor putea audia piese de orga in interpretarea organistilor: Ursula Philippi, Erich Türk, Janos Kristoffy, Marcel Costea, Christiane Neubert, K.D. Untch, Theo Halmen, Olga Babadjan, Verena Föster, Thomas Schumann.
Concertele dureaza 30 de minute, iar biletul de intrare este de 5 lei.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.