Orfanii de la ,,Dumbrava Soarelui” obligati sa semneze contracte contrare intereselor lor

Orfanii de la ,,Dumbrava Soarelui” obligati sa semneze contracte contrare intereselor lor

0 97
Kalanyos Zsigmond Visarion are 24 de ani, a terminat teologia la Facultatea Andrei Saguna din Sibiu iar acum este in primul an ca masterand. Pana aici nimic deosebit, ci doar normal si decent. Numai ca Zsigmond, sau Zighi, cum ii spun prietenii, a fost abandonat de parintii sai inca din 1994, cand avea sase ani, la orfelinat.
Acum el ,,apartine” de casa de copii ,,Dumbrava Soarelui”. Iar motivul pentru care a apelat la sprijinul mass-media este legat de faptul ca aceasta institutie ,,refuza sa ma mai sprijine. Pur si simplu, aproape ma santajeaza cu un contract pe care ma obliga sa il semnez” spune acesta. Despre ce este vorba? Legea 272 din 2004 actualizata privind Protectia copilului spune ca minorii si tinerii institutionalizati sa fie sprijiniti de Casele de adoptie daca acestia urmeaza cursurile unei scoli sau facultati. Legea nu spune nimic de un contract separat intre casele de copii si cei institutionalizati.
Or, spune Zsigmond, ,,pentru ca am refuzat sa semnez acel contract nu am mai primit banii pentru mancare pentru luna aceasta”. Suma amintita se ridica lunar la uriasa cifra de 340 de lei, dar acesti bani sunt vitali pentru Zighi. Mai ales ca fondurile sunt asigurate de statul roman, iar ,,Dumbrava Minunata” patronata de miliardarul Ion Tiriac, este doar un intermediar in acest caz. ,,Ma santajeaza sa semnez, repeta intervievatul nostru, un contract pe care nici macar nu stiu exact ce cuprinde. Acesi problema am avut-o si anul trecut. Dar atunci au fost mai flexibili si m-au lasat in pace. Insa am vazut ca dintre cei o suta de adolescenti care se aflau acolo si au semnat contractul la inceputul anului aproape saizeci dintre acestia au fost dati afara. Unul dintre asistenti m-a intrebat de ce nu vreau sa semnez, vreau sa raman repentent? Asta deoarece daca ramai repetent nu mai beneficiezi de sprijinul institutiei. Am zis ca vreau sa fac atata scoala cat pot. La master sunt bugetar, nu cu taxa. Dar daca nu fac fata? Daca nu ma duce capul? De unde sa stiu acum? De aceea consider ca acest contract ma dezavantajeaza. De aceea doresc sprijinul autoritatilor pentru ca nu cred ca domnul Tiriac nu stiu daca stie ce se intampla ”, conchide acesta.
 
In proces cu ,,Dumbrava Minunata”
 
De altfel, pe parcursul discutiei, aflam ca ca motivele reticientei masterandului in teologie Kalanyos Zsigmond fata de staff-ul de la ,,Dumbrava Minunata” au radacini mai vechi. Mai exact, acesta se afla in proces cu institutia amintita pentru ca in urma cu cativa ani cei de acolo i-au scos banii primiti din diverse sponsorizari din cont. ,,In urma cu aproape cinci ani aveam intr-un cont din diferite sponsorizari in valoare de aproape o suta de milioane de lei vechi. Intr-o zi cand am sa-mi verific contul am aflat ca cineva din conducere, care era cotitular pe contul meu mi-a retras toata suma. Pe baza documentelor pe care initial banca mi le-a oferit am deschis un proces impotriva acelei persoane si a orfelinatului”.
 
Iulian Rinder
 

 

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.