Ore de sport zilnice

Ore de sport zilnice

0 82

Un program de invatamant cuprinzand ore de sport zilnice imbunatateste considerabil capacitatea locomotorica la copii. Constatarea vine ca urmare a unui studiu efectuat de cardiologi din cadrul Universitatii din Leipzig.
Studiul s-a facut pe un numar de 333 elevi de clasa a sasea.
Cinci clase au fost lasate la vechiul orar, cu doar doua ore de sport pe saptamana, alte sase clase au avut zilnic ore de sport.
Elevii beneficiind de ore zilnice de sport au dovedit, la sfarsitul studiului, o conditie fizica excelenta si o stare a sanatatii mult imbunatatita.
Aceste lucruri se petrec in Germania.
La noi, pe plaiuri mioritice, treaba se face mai oriental, adica mai comod. De ce sa se complice capii Invatamantului cu asemenea probleme, cum ar fi mai multa miscare, conform „mens sana in corpore sano”, cand este mai simplu sa faci o lista cu ce interzici sa manance copiii. Si lista este destul de cuprinzatoare, dar, in mare parte, fara rost. Caci nu poti interzice complet copilului anumite alimente care ii plac si pe care el, oricum, si le procura dupa ore, „pe blatescu”, chiar si fara stirea parintilor. In schimb, prin mai multa miscare se pot consuma caloriile acumulate in plus, iar conditia fizica si de sanatate a copiilor pastrata in limite acceptabile.
Se poate spune ca nu avem destule terenuri si sali de sport. Este un adevar incontestabil. Dar pana se va rezolva aceasta problema este cazul sa nu se distruga ce exista, iar un adevarat profesor care isi iubeste meseria poate sa tina ore in orice conditii.
Dintotdeauna s-a stiut ca miscarea este viata, de aceea ar fi bine ca si responsabilii invatamantului romanesc sa mediteze putintel la ideea ce prinde contur in Germania, aceea cu ore zilnice de sport in programa.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.