Ordonanta haosului modificata

Ordonanta haosului modificata

0 238

Contributiile de asigurari sociale pentru persoanele platite prin contracte de drepturi de autor vor fi retinute si virate direct de la angajatori, a anuntat, miercuri, la finalul sedintei de Guvern, ministrul Muncii, Ioan Botis. El a precizat ca aceasta procedura se va aplica incepand cu data de 13 septembrie.
Deficitul bugetului asigurarilor sociale va fi acoperit, in 2011, de la bugetul de stat, a declarat, miercuri, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, dupa sedinta de Guvern.
„Bugetul de stat si celelalte bugete pentru 2011 vor fi elaborate in baza legislatiei fiscale in vigoare. Legat de deficitul bugetar, acesta se va aproba prin transfe de la bugetul de stat spre bugetul asigurarilor sociale in limita stabilita la definitivare”, a afirmat Gheorghe Ialomitianu.
Veniturile din activitati independente vor fi impozitate dupa regulile impozitarii veniturilor din salarii, a declarat ministrul Finantelor Publice.
“Legat de OUG 58, a ramas articolul care da posibilitatea organismelor fiscale sa reconsidere activitatea independenta in activitate dependenta. Daca conditiile sunt indeplinite, cei care au fost platiti dupa regulile veniturilor din activitati independente, se va proceda dupa regulile veniturilor din salarii”, a afirmat Ialomitianu.
De asemenea, ministrul Finantelor a adaugat ca veniturile din drepturile de autor beneficiaza de o reducere de 20 la suta – cota forfetara.
“Legat de baza de calcul, cei care venituri din dreptul de autor beneficiaza de reducere de 20 la suta cota forfetara”, a spus Ialomitianu.
Legea 571/2003 privind Codul fiscal a fost modificata si completata in iunie 2010 prin OUG 58. Prin noile prevederi, persoanele care obtin venituri de natura profesionala, inclusiv din drepturi de autor, sunt obligate sa plateasca pentru acestea, incepand din iulie 2010, contributii de asigurari sociale pentru somaj, pensie si asigurari de sanatate.
Salariatii cu contract de munca vor plati contributiile de asigurari sociale si pentru veniturile din drepturile de autor daca acestea nu sunt obtinute ocazional ci in mod regulat, a precizat miercuri ministrul Muncii.
Cei care obtin ocazional venituri din drepturi de autor nu vor plati contributii sociale aferente acestor venituri daca sunt si salariati cu contract de munca, iar daca nu au o relatie contractuala cu un angajator si obtin exclusiv venituri ocazionale din drepturi de autor atunci vor plati CAS-uri baza de calcul fiind de cinci salarii medii brute pe economie pe an (9.100 lei).
Cei care obtin venituri din drepturi de autor lunar vor plati contributii de asigurari sociale – 10,5 la suta la pensii, 0,5 la suta la somaj si 5,5 la suta la sanatate, indiferent daca au si salarii pe contract de munca, CAS-urile fiind plafonate in acest caz la cinci salarii medii brute pe economie pe luna.
Potrivit lui Botis, angajatorii vor depune declaratiile si plati contributiile si pentru asigurarile de sanatate, iar acestea nu vor fi plafonate la cinci la salarii medii.
Platitorii de venit au obligatia de a depune lunar, pana la data de 25 ale lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile de natura profesionala, cate o declaratie privind evidenta nominala a persoanelor care realizeaza acest tip de venituri.
In ceea ce priveste persoanele fizice autorizate, a explicat ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, acestea obtin doua categorii de venituri – din drepturi de autor, pentru care se vor aplica OUG 58/2010 si prevederile mentionate, si alte venituri, pentru care nu se va aplica OUG 58-2010, ci legislatia anterioara.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.