Ordinul Arhitectilor filiala Transilvania si CJ Alba vor sa stopeze constructiile haotice...

Ordinul Arhitectilor filiala Transilvania si CJ Alba vor sa stopeze constructiile haotice din tara Motilor

0 253

O initiativa demna de copiat au avut Consiliul Judetean Alba si Ordinul Arhitectilor filiala Transilvania, care au pornit o actiune complexa de stopare a constructiilor haotice in Tara Motilor, constructii care nu mai respecta sub nicio forma specificul local. Acest lucru poate dauna turismului din zona, scazand actractivitatea localitatilor din Apuseni.
Cele doua institutii au organizat un concurs national de arhitectura montana, menit sa aduca in atentia publicului diferite variante de constructii care sa imbine modernul cu specificul local. Daca arhitectii “au percutat”, venind la concurs chiar si arhitecti francezi (culmea, cei din judetele Alba si Cluj, pe raza carora se afla Tara Motilor au ignorat evenimentul), edilii din localitatile vizate n-au dorit sa afle ce propun specialistii pentru dezvoltarea turistica a localitatilor pe care le conduc. Invitati la o dezbatere organizata la sediul CJ Alba, ce a avut ca tema „Arhitectura si peisajul cultural din Muntii Apuseni – resurse pentru dezvoltarea turistica locala”, primarii nu s-au prezentat, cu o exceptie, el din comuna Girda de Sus, Marin Varciu. Poate ca nu au avut timp, poate ca nu i-a interesat, ori poate ca sunt dintre cei care prefera casoaiele cu multe etaje si turnulete propuse de noii arhitecti sefi ai tarii, bulibasele. Poate ca legea alegerilor este prea blanda in privinta conditiilor de candidatura la functia de primar. Poate ca ar trebui ridicata stacheta studiilor. Sau poate ar trebui introduse dupa alegeri niste cursuri in cateva domenii de activitate, inclusiv estetica urbanistica, iar primarii sa fie examinati asa cum se intampla cu inlatii functionari. Poate asa vor deveni mai receptivi la anumite probleme.
La evenimentul de la CJ Alba, au fost prezenti Serban Tiganas, presedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania, filiala Transilvania si cercetator etnograf dr. Augustin Goia, specialist in arhitectura traditionala si peisajul cultural din Muntii Apuseni. Au fost lansate in cadrul intrunirii doua lucrari finantate de CJ Alba, „Ghidul turistic complex pentru zona Ghetarului Scarisoara” si „Ghidul de construire pentru pastrarea specificului local”. Primul dintre ele isi propune evidentierea insemnelor culturale ce au marcat mediul natural al Platoului Scarisoara, dandu-i acestuia si valentele unui peisaj cultural si nu doar natural. Celalalt ghid are ca obiectiv prezentarea elementelor de arhitectura traditionala recomandate de catre arhitecti a fi preluate de noile constructii turistice sau de locuit din zona.
Se vor putea astfel realiza constructii integrate in peisaj, putandu-se totodata prelua, chiar si adapta, materiale si tehnici constructive traditionale, specifice acestei zone. Constructorii locuintelor traditionale de pe platoul Ghetari au fost nevoiti sa rezolve problema amplasarii acestora pe pantele abrupte, unde solul, spalat de ape, era subtire, deoarece zonele joase, cu sol profund, erau rezervate cultivarii. Casa traditionala din Tara Motilor are peretii realizati din barne de rasinoase. Pe Platoul Ghetari, care este situat la 1.100 metri inaltime, se afla si celebrul „Ghetar de la Scarisoara”. CJ Alba este prima autoritate judeteana din tara care are in structura sa o entitate destinata strict problematicii peisajului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.