Optiunea Pensie – incetarea raporturilor de munca ramane in vigoare

Optiunea Pensie – incetarea raporturilor de munca ramane in vigoare

0 81

Dupa cum este cunoscut pensionarii care ocupa functii remunerate de la bugetul de stat trebuie sa opteze in 15 zile intre suspendarea platii pensiei si incetarea raporturilor de munca, potrivit unei Ordonante de Urgenta a Guvernului publicata luni in Monitorul Oficial.
Actul normativ a fost adoptat de Executiv la sfarsitul anului 2008, luand in considerare situatia financiara actuala „care reclama constrangeri de ordin bugetar si o reducere a cheltuielilor publice de personal”.
„Persoanele care cumuleaza pensia cu venituri obtinute din exercitarea unor functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala, au obligatia de a opta intre suspendarea platii pensiei si incetarea raporturilor de munca sau de serviciu, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta”, precizeaza actul normativ.
De asemenea, in termen de 30 de zile de la data suspendarii platii pensiei, persoanele aflate in aceste situatii sunt obligate sa restituie ajutoarele, platile compensatorii sau alte drepturi primite la data pensionarii. Aceasta prevedere indica practic o singura directie, o singura optiune – Pensia.
Practic conform ordonantei de urgenta care modifica mai multe acte normative in domeniul pensiilor din sistemul public, pensiilor de stat si al celor de serviciu, pensionarii pentru limita de varsta, precum si cei ai institutiilor din sistemul justitiei, de aparare, ordine publica si siguranta nationala nu pot cumula pensia cu veniturile obtinute dintr-o functie remunerata de la bugetul de stat.
Profesorii, medicii si actorii pot cumula pensia cu alte venituri prin conventie civila sau PFA (persoana fizica autorizata).
Ordonanta interzice cumulul dintre pensie si salariu. Asta inseamna ca o persoana care este, de exemplu, profesor pensionar si are o activitate didactica va putea in continuare, pe baza de conventie civila, sa fie platit pentru orele punctuale pe care le tine la clasa. Nu va mai putea insa sa fie platit cu un salariu, asa cum era platit pana acum”, a spus Boc, , precizand ca principiul va fi aplicat si in cazul actorilor si medicilor pensionari.
El a aratat, intr-o conferinta de presa in seara zilei de Sf Ion, ca Guvernul isi mentine punctul de vedere conform caruia persoanele care au beneficiat de plati compensatorii de ordinul miliardelor sau sutelor de miliarde de lei vechi, precum si de pensie de zeci de milioane de lei vechi nu pot cumula pensia cu un salariu de alte zeci de milioane de lei vechi platit de stat.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.