Opozitia, castigatoare in Senat

Opozitia, castigatoare in Senat

0 120

?


Majoritatea din Parlament a Opozitiei face sa mai treaca un proiect de lege promovat de conservatori.


Proiectul de lege al PC privind eliminarea impozitului pe profitul reinvestit in activitati economice a trecut de Senat, 45 de voturi „pentru”, 27 de voturi „impotriva” si doua abtineri. PSD si PRM au votat alaturi de conservatori, reprezentantii Aliantei DA impotriva, iar senatorii UDMR s-au abtinut. Conservatorii au initiat acest proiect de lege in 2005, dar initiativa lor nu a fost sprijinita de guvern si de partidele la guvernare. A fost de altfel, unul dintre motivele pentru care Partidul Conservator a iesit de la guvernare.


Liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a explicat ca scutirea de impozit pe profitul reinvestit reprezinta o necesitate a economiei romanesti.


?


Proiectul adoptat de senatori modifica Codul fiscal in sensul scutirii de plata impozitului a profitului impozabil reinvestit, pentru operatorii economici si persoanele juridice.


Voiculescu a sustinut ca prin scutirea de la plata impozitului pe profit nu vor fi pierderi la buget, intrucat vor aparea compensari din TVA suplimentar.


?


Ministerul Finantelor Publice (MFP) estimeaza o scadere a incasarilor bugetare din acest an de 0,8% din PIB daca va fi aplicata propunerea legislativa privind scutirea de impozit a profitului reinvestit. Comisia Nationala de Prognoza ia in calcul pentru acest an un Produs Intern Brut de 390,7 miliarde de lei, suma din care 0,8% reprezinta circa 3,1 miliarde de lei. Calculele MFP privind ponderea in PIB a pierderilor iau in considerare atat profitul reinvestit, cat si amortizarea accelerata.


Un alt motiv pentru care Ministerul Finantelor nu sustine promovarea acestei masuri fiscale este ca, in contextul aderarii la Uniunea Europeana, intra in contradictie cu angajamentele asumate de Romania la inchiderea Capitolului X – Impozitarea, precum si cu principiile Codului de conduita privind impozitarea afacerilor in Uniunea Europeana. „Aceste angajamente impun Romaniei retinerea de la promovarea oricaror masuri fiscale, inclusiv a celor de scutire de la plata impozitului pe profit, care pot fi considerate ca fiind daunatoare pentru concurenta”, spun reprezentantii MFP.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.