OPEC vrea reducerea extractiilor de petrol

OPEC vrea reducerea extractiilor de petrol

0 146

Tinand cont de caderea spectaculoasa a pretului petrolului pe plan mondial, OPEC doreste o reducere a cantitatii de petrol extras, cel putin pe urmatoarea perioada. In acest sens, seful OPEC, Celil Ceahib, spune: „Cantitatea de petrol extrasa va fi diminuata, si inca drastic, pentru a echilibra balanta intre cerere si oferta.”
Se are in vedere reducerea extractiilor pana la 1,5 – 2 milioane barili/zi (1 baril = 159 litri)
Se mai prevede ca pretul petrolului, in prima jumatate a anului 2009, sa fie stabilit intre 70 si 9o d0lar/baril.
Dupa recordul de 147 dolari/baril, atins in iulie a.c., pretul a cazut la mai mult de jumatate, datorita unei cereri ajunse mici din cauza crizei mondiale.
„Ne dorim un pret stabil, nici prea mare, nici prea mic, ceva intre 70 si 90 per baril”, a declarat aceeasi oficialitate din fruntea OPEC, care este si ministrul algerian al Energiei.
Cererea a scazut, in ultimele saptamani, cu circa 3 milioane barili/zi.
Astfel, adunarea extraordinara OPEC ce urma sa aiba loc la mijlocul lui noiembrie, a fost reprogramata pentru vinerea viitoare, la sediul OPEC de la Viena, cand probabil se va anunta si noua cantitate ce urmeaza sa fie extrasa.
Dupa cum se stie, membrii OPEC sunt: Algeria, Angola, Arabia Saudita, Ecuador, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Kuwait, Libia, Nigeria, Venezuela, Irakul necontand pe moment datorita conflictului intern din aceasta tara.
In cadrul OPEC se extrag actualmente 28,8 milioane barili/zi, ceea ce inseamna circa 40% din productia mondiala.
Si dupa ce se termina petrolul?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.