ONU: 2010, intre anii cei mai fierbinti din istorie

ONU: 2010, intre anii cei mai fierbinti din istorie

0 156

Anul 2010 este „aproape sigur”, printre cei mai fierbinti trei ani inregistrati vreodata, si deceniul 2001-2010 este fara indoiala perioada cu cele mai mari temperaturi, a anuntat joi Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), la conferinta climatica de la Cancun, in Mexic, scrie AP.
In primele zece luni ale acestui an, temperaturile au ajuns la un nivel aproape record, a declarat secretarul general al agentiei ONU, Michel Jarraud.
Totusi, lunile noiembrie si decembrie, ale caror date vor fi analizate la inceputul anului 2011, ar trebui sa aiba temperaturi usor mai scazute decat in mod normal.
Dar, exista o „mare probabilite”, ca 2010 sa fi fost cel mai cald an inregistrat vreodata de cand se fac masuratori din anul 1850, a spus Jarraud. Pana acum, primii doi ani cu temperaturi record au fost 1998 si 2005, iar 2010 va fi exact la fel, a adaugat Jarraud.
Actuala rabufnire a iernii in Europa, face ca 2010 sa fie cel mai rece an de pe continent din 1996, dar asta „nu influenteaza media globala”, spune seful OMM.

Anul 2010 a fost marcat de doua evenimente meteorologice extreme: un val de canicula in Rusia, in timpul careia s-a masurat o temperatura record de 38,2 grade Celsius la Moscova, si inundatiile catastrofale din Pakistan.
La un an dupa esecul summitului privind clima de la Copenhaga, delegati din 193 de tari s-au adunat incepand cu luni in statiunea Cancun, din Mexic, pentru a incerca sa deblocheze negocierile privind lupta impotriva incalzirii globale.
Conferinta ONU privind schimbarile climatice, care se va desfasura pana la 10 decembrie, va culmina cu o intalnire de trei zile a ministrilor mediului din tarile participante.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.