Onoarea Armatei Romaniei pentru Dumitru Prunariu

Onoarea Armatei Romaniei pentru Dumitru Prunariu

0 82

Joi, cosmonautul – general-maior in rezerva, Dumitru Dorin Prunariu Emblema a primit decoratia ”Onoarea Armatei Romaniei”, in semn de inalta apreciere pentru intreaga activitate si pentru merite deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei Romaniei, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la sediul MApN.

In cuvantul sau, generalul-maior (r.) Dumitru Prunariu a multumit in mod deosebit ministrului Gabriel Oprea pentru onoarea facuta de a primi cea mai inalta distinctie a Ministerului Apararii Nationale si a spus ca va ramane in permanenta un ofiter devotat patriei.
”Voi purta mereu in suflet uniforma militara, chiar in calitate de general in rezerva, pentru ca institutiei militare ii datorez atat de mult, atat suportul permanent in formarea mea in calitate de cosmonaut, dar si ulterior, si in permanenta voi ramane acelasi ofiter devotat patriei mele, Romania.Voi purta mereu in suflet uniforma militara, chiar in calitate de general in rezerva, pentru ca institutiei militare ii datorez atat de mult. Fiind implicat direct in anumite activitati, constatand cum se rezolva anumite probleme, stand de vorba cu o serie intreaga de militarii, care acum sunt mai multumiti decat inainte, pentru ca multora le-a crescut pensia, am ajuns la concluzia ca, efectiv, eforturile depuse de domnul ministru Gabriel Oprea sunt deosebite si ca nu numai ca simte viata militara, dar o respecta, o sustine si cauta sa obtina cele mai bune conditii pentru militari, atat pentru cei activi, cat si pentru cei in rezerva. Ministrul Oprea mi-a facut astazi o surpriza deosebita. Am primit Emblema ‘Onoarea Armatei Romaniei’, in cadrul acestei ceremonii emotionante, in prezenta intregii conduceri a MApN. Protocolul deosebit al acestei ceremonii m-a impresionat”, a spus Prunariu.
Referindu-se la zborul de acum 30 de ani, cosmonautul a subliniat ca a fost un eveniment deosebit, care a ridicat Romania la un inalt nivel de cercetare a spatiului cosmic.
”Ma bucur mult ca acesta a fost continuat si dupa anul 1990, cand am contribuit direct, alaturi de cativa colegi ai mei, la elaborarea Hotararii de Guvern privind infiintarea Agentiei Spatiale Romane ca institutie guvernamentala. Am progresat de atunci permanent, ajungand sa incheiem acorduri guvernamentale cu Agentia Spatiala Europeana, cu NASA, cu Agentia Spatiala Franceza, cu alte agentii spatiale din lume, iar de anul acesta am devenit, cu o recunoastere deplina a capacitatilor noastre stiintifice, tehnologice si manageriale, membri plini ai Agentiei Spatiale Europene”, a adaugat cosmonautul.

Generalul-maior (r.) Prunariu a aratat ca in toata activitatea sa s-a simtit mandru de statutul de militar al Armatei Romaniei.
”In toate functiile pe care le-am avut, indiferent ca au fost militare sau civile, am reprezentat cu multa mandrie institutia militara, fie ca aceste functii s-au referit la presedintia Agentiei Spatiale Romane, la cea de ambasador in Federatia Rusa sau, cea mai noua pe care o am, cea de presedinte al Comitetului ONU pentru explorarea pasnica a spatiului extraatmosferic, ales de catre 70 de state ale lumii”, a subliniat Prunariu.
Dumitru Dorin Prunariu, al 103-lea om care a ajuns in spatiu, a fost ofiter al Armatei Romaniei in perioada 1978 – 2007, a efectuat pregatirea completa de specialitate necesara realizarii unui zbor cosmic in Oraselul Stelar de langa Moscova, unde a obtinut, dupa trei ani, note maxime la examenele finale de calificare, fiind repartizat in echipaj cu cosmonautul rus Leonid Popov.
In perioada 14 – 22 mai 1981, cei doi astronauti au efectuat, la bordul navei cosmice Soyuz-40 si al laboratorului spatial Saliut-6, un zbor cosmic cu o durata totala de sapte zile, 20 de ore si 42 de minute. Pe timpul zborului, au fost realizate mai multe experimente stiintifice din domeniul astrofizicii, al studiului radiatiilor cosmice, al tehnologiilor spatiale, al medicinei, biologiei si psihologiei, experimente gandite si proiectate in cea mai mare parte de specialisti romani.
In calitate de presedinte al Agentiei Spatiale Romane, membru al Comisiei de Astronautica a Academiei Romane, membru al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, membru fondator al Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic, membru al Academiei Internationale de Astronautica, presedinte al Subcomitetului Stiintific si Tehnic al Comitetului ONU pentru explorarea in scopuri pasnice a spatiului extraatmosferic, generalul Prunariu, doctor in stiinte aero-spatiale, a contribuit permanent la ridicarea prestigiului Armatei si al Romaniei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.