Omul nr.1 si nr.2 printre oi la Huta Certezei

Omul nr.1 si nr.2 printre oi la Huta Certezei

0 174

Omul Traian Basescu nu a gasit altceva mai bun de facut ieri, duminica, zi de odihna pentru oamenii care muncesc, si si-a adus aminte ca este politician. In loc sa se duca si el, ca tot crestinul, la biserica, sau sa-si ia de toarta consoarta spre vreun mic han pitoresc, spre amintirea clipelor tineretii, sau sa mearga la pescuit, cu nevasta care sa-i prepare, la un mic foculet, peste proaspat, presedintele tarii s-a dus taman in coltul de nord-vest al tarii, ca sa vada cum isi numara localnicii oile la sarbatoarea „Sambra Oilor”:
„Ar fi bine sa avem un masuris (cat lapte da oaia ca sa stie proprietarul cam la cata branza sa se astepte, n.a.) la fel de sanatos in toata societatea.”
Presedintele are dreptate, dar uita cum, in suisul sau spre functia de azi, a umblat cu masuri masluite, mintind cu ghiotura, nu cu lingurita.
In discursul sau adresat multimii, parte localnici, multi aplaudaci tocmiti si de portocalii lui Basescu, si de cei rosii ai lui Mircea Geoana – ambele grupuri parand niste oi ratacite intr-o turma sanatoasa – Basescu a subliniat importanta acestei sarbatori traditionale, de parca localnicii care-si trimit parte din avere, oile, la munte, nu ar cunoaste importanta, practica in primul rand, al acestui obicei vechi de sute de ani, probabil de pe cand, in alta viata, Basescu talharea prin codri.
„Bine ar fi sa avem un masuris la fel de sanatos in toata societatea noastra, asa cum il mosteniti dumneavoastra de la parintii dumneavoastra, de la parintii parintilor dumneavoastra”, a glasuit Basescu. Dupa care, facand pe dezamagitul fata de lumea asta invaltorata, unde nu mai gasesti nici printre magarii turmelor clipe de liniste, a precizat: „Eu am venit la o sarbatoare a oamenilor, nu la o sarbatoare politizata. Comportamentul meu, cat voi sta aici, va fi al unui om care a venit sa se bucure cu alti oameni”
Drept care a coborat sa se imbratiseze cu o localnica mioritica adevarata, conform costumului, dar nu a neglijat baia de multime portocalie, in minoritate – cum de a fost posibil? – in comparatie cu cea rosie. Astfel presedintele a dovedit ca nu politiza momentele.
Pe de altã parte, pesedistul concurent la sefia statului, Mircea Geoana, a fost ceva mai receptiv, ripostand parca ceva mai aproape de oameni decat a tot facut-o in alte imprejurari, si fiind oarecum mai direct spre sufletul localnicilor carora nu le ardea de hahaitul marinaresc:
„Eu vin de multi ani de zile la Sambra Oilor. Coincidenta (ca cei doi se afla in acelasi loc, in acelasi timp si in acelasi scop, n.a.) cred ca este din sensul celalalt (apropo de afirmatiile lui Traian Basescu, n.a.). La mine este deja o traditie”,
Se pare ca Traian Basescu nu se afla in apele sale, parand cam nervos, caci la o intrebare a unei jurnaliste asupra prezentei sale acolo, el a raspuns tzafnos: „De ce politizati tot? Asa v-a cerut Vantu?”, un raspuns care dovedeste ca populismul nu inseamna popularitate, iar Basescu nu s-a intalnit prea des cu Bunacuviinta.
In acest sens, Madalin Voicu, om care le spune pe sleau, indiferent cui ii sunt adresate criticile, a afirmat in studioul Realitatea TV: „Basescu a fost badaran. Reactia domnului Basescu este una brutala, care denota anumite temeri complexe ale domnului Basescu pentru ca, in mod normal, un presedinte de stat are un altfel de reactie. Este vorba de reactia lui imediata. El nu se poate stapani. Probabil ca lui Basescu i s-a adus la cunostinta ca incercam sa descoperim adevarul (discutia din studioul TV, n.a.). Pe el il supara adevarul.”
Mai spre dupa-masa gastile s-au spart, fiecare politician bifand un moment al campaniei electorale neoficiale, iar localnicii au putut sa-si vada de oi, nevestele pe care le parasesc si inceputul adevaratei lor sarbatori.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.