Olteni – Covasna are spital de pasari

Olteni – Covasna are spital de pasari

0 161

Localitatea Olteni, din judetul Covasna, este cunoscuta si cu porecla „Satul iubitor de pasari”, si aceasta pentru ca in aceasta localitate a fost salvata multmediatizata barza cu ciocul rupt, botezata mai apoi Uzonka, pentru ca s-a hotarat sa aterizeze in Tinutul Secuiesc.
Ca urmare a ingrijirii de care s-a bucurat respectiva barza – de fapt nu s-a precizat daca este barza sau barzoi – localitatea va fi gazda unui spital pentru pasari.
Initiativa apartine Asociatiei Rara Avis, din Sfantu Gheorghe, asociatie care deruleaza mai multe actiuni de protejare a pasarilor, printre care si multe pasari migratoare. Se are in vedere, in zona, amenajarea de cuiburi securizate de berze pe stalpii de electricitate.
„Momentan avem niste adaposturi, dar nu indeplinesc normele europene, iar locurile de care dispunem nu sunt suficiente, in fiecare anotimp fiind confruntati cu pasari ranite: primavara – cantatoarele, vara – berzele, toamna si iarna – rapitoarele. Primaria din Bodoc si Consiliul Judetean Covasna ne-au promis ca ne sprijina, astfel ca ne vor pune la dispozitie un spatiu in satul Olteni. Aici pot lucra medici veterinari voluntari, iubitori de pasari”, ne-a declarat Kelemen Laszlo, presedintele Rara Avis.
Iata o initiativa demna de toate laudele. Macar pasarile sunt ferite de politica si, daca tot strica unii oameni natura, uite ca sunt inca destui care incearca sa dreaga cate ceva.
Iar o asemenea initiativa ar trebui luata ca exemplu si in alte regiuni si arealuri fregventate de pasarile calatoare, dar si de cele care ierneaza la noi. In acest sens am in vedere in primul rand Delta Dunarii, distrusa de interese politico-economice, mai bine spus de imbogatire rapida a celor ce ajung la putere, prin interpusii lor si numiri in functie de guvernatori ai oamenilor care „cotizeaza”.
Nici judetul Brasov nu este lipsit de balti si alte locuri in care asemenea pasari stationeaza vremelnic. De ce nu s-ar lua si pe aici o asemenea initiativa, ca la Olteni – Covasna, caci si pe la noi se gasesc destui iubitori ai unor asemenea vietuitoare.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.