Oficiul de la Brasov al producatorilor traditionali si ecologici a fost inchis

Oficiul de la Brasov al producatorilor traditionali si ecologici a fost inchis

0 263

Produsele traditionale si ecologice vor fi lasate acum „in voia Domnului”, intrucat Oficiul National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti (ONPTER), care a functionat timp de doi ani la Brasov, a fost inchis.
Datorita acestei institutii, insa, romanii se pot mandri cu primul si singurul produs traditional romanesc ce beneficiaza de protectie europeana: Magiunul de Topoloveni.
Pe langa acesta, alte 2600 de produse traditionale au fost atestate la nivel national.
Deciza de inchidere a ONPTER a fost luata printr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului, potrivit careia „Oficiul National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti se desfiinteaza, ca urmare a comasarii prin absorbtie de catre Ministerul Agriculturii si preluarii activitatii de catre directiile judetene pentru agricultura si dezvoltare rurala”.La ONPTER lucrau 19 angajati, iar 15 au fost transferati la Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din judetele Alba, Arges, Brasov, Galati si Iasi.
„Economia la buget realizata prin reducerea celor patru posturi de la ONPTER este de 129.000 de lei pe an. Atestarea produselor romanesti din industria alimentara, ca fiind traditionale, se va realiza de catre Ministerul Agriculturii, in urma depunerii si verificarii documentatiei de catre Directiile pentru Agricultura judetene”, a declarat Raluca Panait, consilier la Serviciul de Relatii Publice al MADR.
Pana acum, producatorii brasoveni au inregistrat la ONPTER doar produse de panificatie si branzeturi: painea traditionala de Bunesti (Bodendorf), painea traditionala de Crihalma, telemeaua de vaca „Simeria”, cascavalul si cascavalul afumat „Poalele Ciucasului”.
In 2008, Oficiul National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti fusese infiintat avand atributii in sprijinirea producatorilor pentru promovarea si protejarea alimentelor traditionale si ecologice.
Atunci a inceput si procesul de protejare a denumirii produselor traditionale romanesti la nivelul Uniunii Europene.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.