Oficial de la Budapesta: Unificarea Ungariei cu comunitățile maghiare o prioritate

Oficial de la Budapesta: Unificarea Ungariei cu comunitățile maghiare o prioritate

1 626

Referiri la procese de ”unificare națională” a persoanelor minorităților naționale pur și simplu sunt germenii unui proces iredentist, de care Ungaria nu poate și nu vrea să scape.
În cadrul discursului său, politicianul ungar, Árpád János Potápi, care este protectorul principalul al conferinţei, a spus: toate acestea se întâmplă din 2010, de când acum 13 ani Parlamentul a decis să înfiinţeze instituţia dublei cetăţenii, reprezentând forţa unificatoare a naţiunii, iar această piatră de hotar a determinat de atunci politica naţională a Guvernelor Orbán.
Árpád János Potápi a precizat că guvernul sprijină aproape o sută de instituţii şi programe de importanţă naţională, printre care Programul Naţional de Repornire, Programul Naţiunea Protectoare şi Programul pentru sprijinirea educaţiei în limba maghiară pe pământul natal, iar în cadrul acestuia din urmă, cuantumul anual al sprijinului pentru elevi şi pentru studenţi a fost majorat la 100.000 de forinţi (268 de euro) pentru fiecare regiune.
Secretarul de stat a amintit şi de lansarea programului de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic, datorită căruia a fost sprijinită construcţia sau renovarea unui număr de aproximativ 900 de grădiniţe şi creşe, pentru a contribui la dăinuirea şi consolidarea comunităţilor maghiare de dincolo de graniţele Ungariei, precizând că lucrările de dezvoltare au fost deja finalizate în 800 de locaţii.
De asemenea, prin Programul „Fără frontiere” o jumătate de milion de elevi din Ungaria au putut vizita sau pot vizita una din regiunile din Bazinul Carpatic. Elevii de clasa a şaptea pot cunoaşte în continuare fostele teritorii maghiare, cu finanţarea statului.
Secretarul de stat ungar a atras atenţia asupra faptului că guvernul de la Budapesta sprijină în primul rând programele şi evenimentele culturale din afara graniţelor Ungariei, iar beneficiarii de burse pot ajunge şi la comunităţile maghiare din diaspora.
Guvernul ungar a înfiinţat academii sportive şi sprijină evenimentele sportive de dincolo de graniţele Ungariei. De asemenea, a sprijinit 80 de cluburi de echitaţie cu 220 de milioane de forinţi (589,5 de mii de euro) în cadrul programului de echitaţie lansat în Transilvania, iar anul acesta programul va fi extins pe întregul Bazin Carpatic.
După cum a mai afirmat oficialul ungar, Bazinul Carpatic a fost întotdeauna o zonă economică, de aceea, începând din 2014, guvernul sprijină întreprinderile maghiare de peste hotare, inclusiv pe cele care angajează şi lucrători maghiari.
În ultimii zece ani au fost stabilite sau consolidate 1.000 de relaţii de înfrăţire în Bazinul Carpatic la nivelul localităţilor, iar începând cu anul 2022 statul sprijină şi cooperarea economică.

Sursa: IonCoja.ro

COMENTARII

  1. Păi dacă vin din Ungaria să facă turism în România aduc banii în România nu?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.