Ofertele Europei incepand cu anul universitar 2008-2009

Ofertele Europei incepand cu anul universitar 2008-2009

0 70

Peste 120 de universitati straine din 17 tari si Romania au venit in acest weekend la Bucuresti pentru a-si prezenta oferta de studii, in cadrul Targului International RIUF 2008, la Bucuresti.

Tinerii care doresc sa studieze peste granita trebuie sa stie ca au la dispozitie burse si joburi part-time, din care isi pot acoperi aproape integral taxele de scolarizare, cazare si masa.

Au fost prezentate toate informatiile necesare legate de profilul si specializarile universitatilor, posibilitatile de finantare a studiilor, obtinerea vizelor si a permiselor necesare, modalitatile de cazare etc.

La targ au participat si organizatii publice, private sau guvernamentale, organizatii de tineret, consulate si centre culturale, care ofera informatii in legatura cu optiunile academice internationale disponibile si ii pot asista pe tinerii studiosi in gasirea unor mijloace de finantare a educatiei lor si ca o solutie la faptul ca „sunt in general impiedicati de ideea ca nu dispun de bani suficienti pentru a acoperi cheltuielile pe care le presupune educatia intr-o alta tara, dar, de fapt, datorita diverselor programe de finantare, ei isi pot acoperi aproape integral taxele de scolarizare, cazare si masa”, a declarat Alexandru Ghita, reprezentantul organizatorilor – Grupul Educativa.

Miniinterviuri de 15 minute cu raspunsul pe loc

Noutatea absoluta a editiei din acest an este reprezentata de „SPOT ADMISSIONS”, o sectiune din cadrul evenimentului in care se vor derula interviuri de circa 15 minute cu potentialii studenti care prezinta documentatia minimala solicitata in cadrul procesului de admitere (formularul de admitere, un eseu personal al candidatului si eventual foaia matricola a acestuia). In urma acestor interviuri, cei interesati de studiul in strainatate vor obtine un „accept” sau un „refuz” imediat cu privire la admiterea lor in cadrul respectivei universitati internationale.

Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, tinerii romani interesati sa studieze in strainatate beneficiaza de toate avantajele pe care le au tinerii europeni, respectiv, burse, programe de finantare, posibilitatea de a lucra part-time sau de a aplica pentru un permis de munca. Aceste politici difera de la tara la tara.

Taxele de scolarizare in Franta sunt intre 300 si 600 euro/an

Institutiile de stat din Franta au costuri de scolarizare cuprinse intre 300 si 600 euro/an pentru cetatenii UE. Exista si accesul la programe de burse si granturi oferite de diverse institutii guvernamentale franceze cat si prin intermediul acordurilor bilaterale intre Guvernul Romaniei si cel francez.

La costurile cu taxele de scolarizare se adauga insa si costurile de intretinere. In Franta sunt estimate in jurul sumei de 1.000 euro/luna, insa pot fi mai mici sau mai mari in functie de oras. Pentru a sustine o parte din aceste costuri, orice student are posibilitatea de a lucra part-time cu un salariu minim garantat de 8,44 euro/ora. Evident trebuie sa stapanesti bine cel putin limba franceza.

In Germania taxele se ridica la 1000 euro/an

Invatamantul german implica taxe care se situeaza in jurul sumei de 500 euro/semestru pentru studii de licenta si putin mai ridicate pentru studii postuniversitare.

Ca regula de baza, in momentul aplicarii si acceptarii in cadrul unei institutii, orice student international trebuie sa faca dovada detinerii unei finantari minime de 500 euro/luna pentru costurile de intretinere. Insa, de cele mai multe ori, aceasta suma nu este suficienta.

Studentilor li se da posibilitatea sa lucreze si pot aplica pentru un permis de munca.

Pe langa editia din Bucuresti a targului, gazduita de Teatrul National, sambata si duminica, intre orele 10.00 si 18.00, vor fi organizate si doua editii regionale, programate in alte doua centre universitare importante din Romania.

La Timisoara, pe 19 martie, in sediul Centrului Regional de Afaceri CRAFT, si la Iasi, pe 21 martie, la Casa de Cultura a Studentilor.

Iza M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.