Oferta record pentru preluarea Asiban

Oferta record pentru preluarea Asiban

0 69

Asiban, cel de-al treilea jucator de pe piata locala a asigurarilor, a primit o oferta record pantru a putea fi achizitionat. Cele patru banci care detin fiecare cate 25% din Asiban – BCR, BRD-SocGen, Banca Transilvania si CEC – au primit, la sfarsitul saptamanii trecute, cinci oferte angajante pentru preluarea asiguratorului de la grupurile AXA (Franta), Groupama (Franta), Eureko (Olanda), Aegon (Olanda) si Generali (Italia).
Cea mai mare oferta de pana acum a fost depusa de francezii de la Groupama, care au intrat la sfarsitul anului trecut pe piata prin preluarea BT Asigurari, pentru care au platit 100 de milioane de euro. Se pare ca inca din momentul preluarii BT Asigurari, reprezentantii firmei franceze au anuntat ca urmatorul obiectiv este preluarea Asiban, pentru care va licita agresiv.
Asiban devine astfel de departe cea mai scumpa companie de asigurari de pe piata locala, pretul pentru un euro cifra de afaceri propus de grupurile interesate de preluare fiind situat intre 1,6 si 1,9 euro. Valoarea asiguratorului se apropie astfel de dublul primelor brute subscrise, care s-au ridicat la 186 de milioane de euro in 2007.
Comparativ, la achizitia BT Asigurari pretul pentru un euro cifra de afaceri a fost de circa 1,2 euro. O alta tranzactie care a fost incheiata recent este preluarea ARDAF de catre Generali PPF, care a platit peste 1,4 euro pentru un euro cifra de afaceri. In cazul preluarii Asirom sau Omniasig in anii trecuti, cumparatorul, grupul austriac Vienna Insurance, a platit circa 0,7-0,8 euro pentru un euro cifra de afaceri.

Sanziana Motoroiu

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.