Oferta de …paradisuri fiscale!

Oferta de …paradisuri fiscale!

0 176

Oficial suntem in criza. Pentru cei care stiu sa faca bani si din criza le oferim o lista din care sa alega unde sa-si plaseze banii. OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) a intocmit lista paradisurilor fiscale. Pe ea figureaza 46 de state, catalogate “insuficient de cooperante”, printre care Elvetia, Luxemburg si Austria. Potrivit presei elvetiene, secretarul general al OECD, Angel Gurria, i-ar fi trimis aceasta lista ministrului britanic al Finantelor, Alistair Darling, mentionand ca statele care figureaza acolo «fac eforturi insuficiente pentru aplicarea standardelor internationale in materie de fiscalitate».

Potrivit documentului, 29 de tari (printre care Andora, Anguilla, Austria, Elvetia, Malayezia, Hong Kong, Singapore, Panama, Belize, Chile, Insulele Cook, Costa-Rica, Macao, Guatemala) nu raspund niciunui standard al OECD.

Alte 8 state respecta un singur criteriu dintre cele solicitate, fiind vorba de Belgia, Insulele Caiman, Liechtenstein, Grenada, Insulele Marshall, Monaco si Bahamas.

Antigua sta mai bine, respectand doua criterii al organizatiei internationale, urmata de Bermude (3 criterii) si de Bahrein si Brunei (cu cate 4 criterii respectate). In fruntea clasamentului sunt Antilele olandeze, care respecta 6 criterii, respectiv insulele britanice Jersey si Guernesey, care satisfac cate 10 criterii ale OECD.

Clasamentul nu tine insa cont de evolutia din ultimele zile, astfel incat o modificare pana la “examenul” din fata comisiei G20 din 2 aprilie ar putea avea loc.

OECD a mai promis ca va revizui anual aceasta lista si ca doar G20 va decide care dintre tari va ramane consacrata ca “paradis fiscal”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.