Oferta: 104.000 brazi, la preturi intre 10 si 30 lei !

Oferta: 104.000 brazi, la preturi intre 10 si 30 lei !

0 141

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva va recolta si comercializa pe piata interna un numar de 104.441 brazi pentru sarbatorile de Craciun, cu 19.457 bucati mai putin decat in 2007, preturile fiind situate intre 10 si 30 lei, potrivit datelor RNP.
Din numarul total de brazi recoltati, 62.006 bucati sunt din specia brad, diferenta fiind acoperita de speciile molid si alte rasinoase.
Potrivit RNP, numarul brazilor recoltati in 2008 este in scadere fata de anul trecut, in urma retrocedarii unor suprafete din fondul forestier din administrarea regiei prin aplicarea legilor funciare.
Recoltarea brazilor se va face, in cea mai mare parte, din regenerarile naturale cu densitate excesiva prin efectuarea de operatiuni culturale precum si din culturi specializate. RNP precizeaza ca valorificarea brazilor pentru populatie si alti beneficiari se va realiza de catre directiile silvice, atat direct cat si prin societati comerciale.
Potrivit Romsilva, brazii cu o inaltime de pana in 1,30 metri vor avea un pret de 20 lei, cei pana in doi metri – 25 lei, iar intre doi si trei metri – 30 lei. Pentru molid si alte rasinoase preturile vor fi de 10 lei – pana in 1,30 metri, 15 lei pana in doi metri si 20 lei pentru molizii de peste doi metri. Preturile nu includ TVA.
Solicitarile pentru exemplare cu inaltimi mai mari de trei metri vor fi considerate comenzi speciale, iar pretul se va aproba in comitetul director al directiei silvice, pornind de la tariful minim de 20 lei/metru.
In cazul in care vanzarea se va face de catre ocoalele silvice in piete sau in alte locuri decat cele pentru care au fost determinate preturile mentionate se vor adauga cheltuielile efective pentru transport, manipulare si depozitare.
Romsilva precizeaza ca directiile silvice vor onora, cu prioritate, cererile populatiei si numai in limita excedentului fata de acestea se va face valorificarea prin societati comerciale.
Institutia nu isi propune sa acopere necesarul de brazi pentru Craciun, deoarece sunt agenti comerciali care aduc pomi din import, dar si proprietari privati de paduri care vin pe piata cu brazi sau molizi.
Pe de alta parte, hipermarketurile si magazinele de bricolaj sau de mobila vand pomi de iarna din import, dar la preturi mult mai ridicate decat cele de pe piata locala.
Anul trecut, cei mai multi brazi din import au venit din Danemarca, Ungaria, Germania si Polonia, dar si din Olanda, Austria si Italia, pretul mediu fiind situat la 35 de euro.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.