Ocolitoarea Brasovului va fi gata pana la sfarsitul anului

Ocolitoarea Brasovului va fi gata pana la sfarsitul anului

0 91643
Este asigurarea pe care o da Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, care trebuie sa finalizeze cei 17 kilometri pana la 31 decembrie, ca sa nu piarda finantarea europeana. Lucrarile la Ocolitoarea Brasovului au fost mult intarziate, deoarece firmele care au inceput executia lucrarilor au abandonat santierele. Singurul finalizat este tronsonul III, cel care leaga Drumul National 1 de DN 13.
16 firme au fost interesate de reluarea lucrarilor la primul tronson al ocolitoarei Brasovului, dupa ce compania austriaca Alpine a intrat in insolventa si abandonat lucrarile. Cea mai buna oferta a fost a unui consortiu din Italia, iar investitia se ridica la 88 de milioane de lei. Pana acum au fost efectuate doar 56% dintre lucrarile necesare la Tronsonul I. Acest tronson are o lungime de 7,2 km si porneste din zona Darste (din ocolitoarea actuala, pe care va fi construit un pod peste paraul Timisul Sec), ocoleste rampa de gunoi, intersecteaza drumul spre Tarlungeni, ocoleste CET, traverseaza zona Timis-Triaj, iar apoi va ajunge la DN 11 (spre Sfantu Gheorghe) in giratoriul din zona Stabilus. Pe langa realizarea caii de rulare la doua benzi pe sens, proiectul prevede un pasaj peste DN 11 si calea ferata care duce spre Targu Secuiesc.
Pentru dublarea celui de al doilea tronson au fost 21 de oferte. Valoarea estimata a investitiei a fost de 118 milioane de lei, dar un consortiu de firme din Romania a oferit un pret de 64 de milioane de lei. Dublarea tronsonului II care leaga DN 11, iesirea din Brasov spre Harman, de DN 13, iesirea din Brasov spre Targu-Mures este absolut necesara pentru ca pe Ocolitoare sa se poata circula in regim de autostrada. In urma semnarii acestui contract, se va mai rezolva o problema pe care o intampina  soferii care tranziteaza ocolitoarea, prin construirera unui pasaj rutier peste centura, la intersectia cu drumul judetean spre Sanpetru. Lucrarile la Ocolitoarea Brasovului au inceput de ani buni, iar pana acum doar tronsonul III a fost finalizat. Proiectul de constructie al Ocolitoarei este o investitie in valoare de peste  425 de milioane de lei, din care valoarea totala eligibila pe fonduri europene este de 335,56 de milioane de lei. Contributia Comisiei Europene,285,22 milioane de lei, reprezinta 85% din valoarea totala eligibila. Restul sumei este asigurata de la bugetul de stat.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.