Ocolitoarea Brasovului isi schimba traseul

Ocolitoarea Brasovului isi schimba traseul

0 149

Se stie ca daca imperechezi un cal cu un magar – nu conteaza care soi de animal este deasupra si care dedesubt – iese un catar, luand apucaturile rele ale parintilor.
Acelasi lucru se poate spune despre de o vesnicie planificata, dar inca neterminata ocolitoare a Brasovului, care, mai nou si la cererea Companiei Nationale de Drumuri, isi schimba iar traseul.
Daca istoria l-ar fi lasat pe Ceasusescu sa mai traiasca un pic, Brasovul ar fi avut astazi ocolitoare, caci a fost si este unul din putinele orase din tara care nu are asa ceva,proiectul existand dinaintea momentului ’89, o perioada in care, pe spinarea sau pe nespinarea populatiei, se mai faceau si lucruri utile intregii societati. Dar, dupa momentul marii schimbari, totul a fost lasat balta, nemaiexistand lupta de clasa, ci lupta pentru ciolan.
In ultimii ani insa, s-a ajuns la concluzia ca nici Brasovul nu mai poate fara ocolitoare, asa ca s-a reluat discutarea proiectului.
Stim cu totii ca anii postdecembristi au fost dominati la Brasov de doua formatiuni politice: democratii si liberalii, caci social-democratii, la Brasov, nu au depasit stadiul de pui de balta, asa ca topaielile lor s-au dovedit inutile si infantile, deci necontand ca factor hotarator si si dovedindu-se foarte putin a fi chiar si numai factor de influenta.
Astfel, Brasovul si judetul au ajuns sa fie impartite intre sferele de influenta democrate si liberale. Democratii au pus stapanire pe municipiu, prin incapacitatea liberalului Ghise de a face si ceva practic pentru oras – ca teoretician nu pot spune ca nu ar fi bun, dar practic m-as mira sa-l stiu conducand chiar si menajul casnic – ei avand in Scripcaru o copie in miniatura a lui Basescu. In schimb liberalii au pus mana pe judet, si prin fentarea lui Iancu Vespasian (pe atunci PSD), cand cu rocada nemaiefectuata, conform protocolului dintr PSD si PNL privind sefia Consiliului Judetean, sefie pastrata de actualul liberal Aristotel Cancescu.
Si cum se stie ca PNL si PD-L au scris pe frunte caine si pisica, au aparut si doua variante de ocolitoare a Brasovului.
Prima, cea mica si sub stapanire municipala – ea nu prea ar fi depasit prea mult granitile municipale – ii convenea pedelistului, caci ar fi trecut cu mare parte din ea prin cartierele nord-nordestice ale orasului, practic nefiind o adevarata ocolitoare, cum o au celelalte orase, ci mai mult o centura, si aia dintr-un vinilin de proasta calitate. Da, dar ar fi fost in ograda primarial – pedelista! De fapt, o parte din ea a fost realizata, dar nu prea corespunde cerintelor.
Cea de a doua varianta, cea cu ocol mare si cum este normal sa fie, ar fi trecut pe dupa Cartierul Stupini, ar fi tangentat Halchiul si ar fi iesit in DN1 underva dupa Ghimbav, spre Codlea. Dar astfel Primaria Brasov nu prea ar mai fi avut loc la castronul cu ciorba, de asfalt, de pilda, atat de indragita de edilul-sef.
Si uite ca a aparul un al treilea pretendent la mana domnisoarei Ocolitoarea: Compania de Drumuri Nationale. Pesemne acest pretendent este cel mai indrituit la incheierea mariajului, pentru ca ocolitoarea face parte dintr-un drum national, asa ca CDN ar cam avea dreptul sa croiasca rochia miresei dupa voia sa, caci el va avea grija de ea in continuare.
Astfel, noua ocolitoare propusa de drumari va trece prin spatele CET-ului, va evita cartierele, traversand linia ferata dupa cartierul Triaj, peste o pasarela, aratand astfel: Darste – DJ 103A – varianta ocolitoare cartier Triaj – DN 11. Dupa care va iesi din nou in DN 1 pe la nord de oras. Interesant este de vazut cum vor scadea preturile terenurilor din zona CET, un CET care, murind, ar fi oferit terenurile de sub el unor interesati speculanti in acest domeniu. Nu-i banuiti?
Biblia ar spune: si a mai trecut o zi! Pentru unii brasoveni a mai trecut o ocazie.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.