Ocolitoarea Brasovului, Alte 251 de milioane de lei finantare

Ocolitoarea Brasovului,
Alte 251 de milioane de lei finantare

0 87

CNADNR a demarat deja licitatia pentru contractul de executie a lucrarilor la varianta de ocolire a municipiului Brasov, tronsoanele 1 si 3, cu o valoare estimata de 251,34 milioane lei. Primaria Brasov a finalizat exproprierile pentru cel de al treilea tronson al ocolitoarei municipiului Brasov, care va lega DN 13 (sensul giratoriu de la Stupini) cu DN 1. In total, aceste exproprieri au costat 5 milioane de euro, bani pe care Primaria Brasov ii va recupera de la Ministerul Transporturilor, deoarece sunt prinsi in proiectul pe care acesta l-a preluat. Ocolitoarea mica a fost facuta de firma Vectra a printului asafaltului din Transilvania, Marcel Butuza pentru noua milioane de euro. Merita amintit ca tot pentru reparati si reamanajari drumuri in Brasov, Butuza
a primit de la CNADR peste120 de milioane de euro in perioada 2008 – 2011.
Asupra modului cum s-a ajuns la aceste suma vom reveni cu o serie de anchete.

Conform purtatorului de cuvant al Primariei Brasov Sorin Toarcea „Fondurile pentru exproprierile pentru cel de al treilea tronson al ocolitoarei sunt prinse in proiectul lucrarii. Ministerul Transporturilor prin Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a preluat in totalitate proiectul, asa ca municipalitatea isi va recupera banii”. Valoarea totala a acestei lucrari se ridica la 117.655.438 lei, adica 28 de milioane de euro, din care pentru constructie si montaj sunt prevazuti 78,8 milioane de lei, adica 18,7 milioane de euro. Executia tronsonului III de ocolitoare a municipiului Brasov cuprins intre DN13-DN1 va continua tronsonul II. Intersectia celor doua tronsoane se va face printr-o intersectie amenajata cu un sens giratoriu pe DN13. Apoi, ocolitoarea se va intersecta cu str. Plugarilor, strada ce face legatura intre Cartierul Stupini si centrul municipiului Brasov printr-o intersectie giratorie, va traversa apoi Valea Spurcata printr-un pod de 28 m lungime, va intersecta la nivel drumul judetean DJ 103C printr-o intersectie giratorie, va traversa drumul de acces la Institutul de Cercetari Agricole printr-o intersectie giratorie la acelasi nivel, va traversa calea ferata CF 200 Brasov – Sibiu si DN 1 printr-un pasaj superior, iar accesul dinspre si inspre DN 1 se va prevedea prin realizarea unor bucle si bretele de acces.

Pentru prelungirea tronsonului I exproprierile vor fi facute de Ministerul Transporturilor
Si pentru primul tronson al ocolitoarii, de la intersectia cu str. Zizinului pana la sensul giratoriu de pe DN 11, de unde porneste cel de al doilea tronson, de exproprierile necesare se va ocupa Ministerul Transporturilor. „Identificarea terenurilor a fost facuta deja, urmand ca CNADNR sa declare acum terenurile ca fiind de utilitate publica, iar apoi sa faca exproprierile necesare. ,Conform raportului de evaluare, ne- a precizat Sorin Toarcea costul acestor exproprieri se ridica la aproximativ 2 milioane de euro”.
Sandu Dumitru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.