Observatoarele – locul ideal pentru întâlnirea dintre om şi animal

Observatoarele – locul ideal pentru întâlnirea dintre om şi animal

0 173

Ca să poți vedea vieţuitoarele pădurii în mediul lor natural și să fii în deplină siguranță este nevoie de un observator, cum sunt cele care atrag la Brașov sute de turişti din toate colțurile lumii

Animalele în habitatul lor natural sunt o atracție turistică irezistibilă.Ca să poți vedea vieţuitoarele pădurii în mediul lor natural și să fii în deplină siguranță este nevoie de un observator, cum sunt cele care atrag la Brașov sute de turişti din toate colțurile lumii. Un astfel de observator este amenajat și în apropiere de Râșnov.
În liniște totală. Așa trebuie să meargă turiștii care vor să ajungă la observator. Orice zgomot puternic poate speria animalele sălbatice; chiar şi în cabana amenajată în Cheile Râșnoavei, turiștii trebuie să facă liniște deplină. Odată intrați în observator, vizitatorii primesc câteva informații despre populația de animale sălbatice din zonă. Urşii, de pildă, sunt 54, când numărul optim ar trebui să fie zece.
Mirosul oamenilor trebuie să dispară din padure pentru ca animalele să se apropie de observator. Prima salbaticiune care și-a făcut apariția a fost un porc mistreț. Aproape de lăsarea întunericului, un alt animal a venit în căutare de hrană – un mascul de urs, în vârstă de aproximativ şase ani.

Străinii află despre observatoarele de urși din Romania de la agențiile de turism şi sunt foarte încântaţi de experienţele pe care le oferă întâlnirea cu animalele.
Ideea de a crea observatoare în pădure a apărut in 2002, în Parcul Național Piatra Craiului.
Pădurarii au vrut să le arate turiștilor care este comportamentul animalelor sălbatice, în mediul lor natural. Aceste vizite în natură se fac numai cu personal specializat, spune Bogdan Costescu, de la Ocolul Silvic Râșnov.
În județul Brașov există mai multe observatoare de urși.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.