Obligatiile angajatorilor in conditii meteo nefavorabile

Obligatiile angajatorilor in conditii meteo nefavorabile

0 69

Camera de Comert si Industrie Brasov si Euro Info Centre aduc la cunostinta angajatorilor ca, pentru asigurarea protectiei persoanelor incadrate in munca in perioadele in care, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, se inregistreaza temperaturi extreme, sunt in vigoare mai multe acte normative


Conform ordonantei de urgenta a guvernului nr. 99/2000, in perioadele cu temperaturi extreme angajatorii trebuie sa ia toate masurile pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca in limitele prevazute de normele generale de protectie a muncii.


?


Obligatiile angajatorilor


Angajatorii au obligatia sa ia cunostinta direct sau prin personalul cu atributii in domeniul protectiei muncii ca temperatura, respectiv indicele temperatura-umiditate sau indicele de racire, a atins sau se prognozeaza sa atinga valorile extreme.


In perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale.


Pentru imbunatatirea conditiilor de munca a angajatilor: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice; asigurarea ventilatiei la locurile de munca; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.


Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor: asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/ persoana/ schimb; asigurarea echipamentului individual de protectie; asigurarea de dusuri.


Angajatorii care nu pot asigura conditiile de mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, urmatoarele masuri: reducerea duratei zilei de lucru; esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11.00 si dupa ora 17.00 (dupa caz); intreruperea colectiva a lucrului (cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale).


Masurile de mai sus se vor stabili atunci cand temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin 2 zile consecutiv.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.