Obiceiuri stravechi pe timp de seceta

Obiceiuri stravechi pe timp de seceta

0 155

Atunci cand Pricupul (sarbatoarea Sfantului Procopie, in calendarul popular) arunca arsita, oamenii pamantului cer ajutor de la Paparuda, care dezleaga ploile in zilele caniculare. In credinta populara, Paparuda este inchipuita ca o sfanta inalta si subtire, o femeie care umbla cu ploile. Rolul ei in ceremonialul de aducere a ploii este incredintat unei fetite ori unei tinere nemaritate sau unei femei insarcinate.


?


Obicei de invocare a ploii


Paparudele reprezinta un obicei de invocare rituala a ploii, alcatuit din mai multe secvente ceremoniale. Potrivit obiceiului, Paparuda trebuie sa se imbrace la o fantana sau pe malul unei ape in frunze de boz ori de brusture. Apoi, insotita de un alai, danseaza pe la fiecare gospodarie, unde este intimpinata cu mult respect si bucurie. Alaiul este stropit cu apa, uneori cu lapte sau zer, si primeste in dar alimente, vase cu mincare sau bani. Dupa ce parcurge intreaga asezare, Paparuda se intoarce la locul de unde a plecat si unde se dezbraca de vesmantul din frunze. Paparuda este invocata in orice perioada caniculara, pentru ca ploile sa racoreasca pamantul si holdele.


?


Alaiul Paparudelor


Alaiul fetitelor colinda ulitele satului dansand si intonand incantantii: „Paparuda, ruda / Vino de te uda, / Ca sa caza ploile / Cu galetile / Paparudele / Sa dea porumburile / Cat gardurile / Paparudele; / Si sa creasca spicele / Cat vrabiile / Paparudele; / Sa sporeasca granele / Sa umple patulele / Paparudele; / Sa deschizi cerurile / Paparudele; / Sa porneasca ploile / Paparudele; / Si sa feresti holdele / Paparudele; / De toate malurile / Paparudele; / Sa gonesti taciunele / Paparudele; / Din toate ogoarele / Paparudele”? (Traian Gherman, Meteorologie populara).


Obiceiul a fost raspandit mai ales in zonele secetoase ale tarii, fiind inca practicat in perioada dintre cele doua razboaie mondiale.?


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.