Obiceiuri si traditii de ziua Arhanghelilor

Obiceiuri si traditii de ziua Arhanghelilor

0 158

Arhanghelii sunt reprezentari mitice apartinand calendarului popular dar care au ca echivalenti pe Arhanghelii Mihail si Gavriil din calendarul ortodox, celebrati la 8 noiembrie.


Arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducatorii cetelor de ingeri, avand aripi si purtand sabii, ca simbol al biruintei, si sunt calauze ale sufletelor in drumul acestora spre rai.


?


Patronii oilor


In zonele muntoase, in care Arhanghelii erau celebrati si ca patroni ai oilor, stapanii acestor animale faceau o turta mare din faina de porumb, numita „turta arietilor” (arietii fiind berbecii despartiti de oi), care era considerata a fi purtatoare de fecunditate. Aceasta turta se arunca in dimineata zilei de 8 noiembrie in tarla oilor, odata cu slobozirea intre oi a berbecilor. Daca turta cadea cu fata in sus era semn incurajator, de bucurie in randul ciobanilor, considerandu-se ca in primavara toate oile vor avea miei, iar daca turta cadea cu fata in jos era mare suparare in satele si targurile bucovinene se faceau si se fac si astazi, de 8 noiembrie, pomeniri si praznice pentru cei morti iar, in biserici, fiecare crestin aprinde cate o lumanare ca sa aiba asigurata lumina de veci, calauzitoare pe lumea cealalta.


?


Mosii de Arhangheli


In sambata dinaintea sarbatoririi se fac praznice pentru sufletul mortilor. Ofrandele date la pomana pentru morti, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc „Mosii de Arhangheli”. Fiecare om trebuie sa aprinda o lumanare, care ii va fi „lumina de veci” in lumea de dincolo. Se aprind lumanari atat pentru oamenii in viata, cat si pentru cei disparuti fara lumanare (sinucigasi, inecati etc.) sau morti in imprejurari naprasnice. Finii merg cu daruri de colacei la nasi.


?


Credinte populare


Aceasta zi, supranumita si Arhanghelul, se serbeaza trei zile, pe 8,9 si 10 noiembrie. Ziua prima este capul Arhanghelului, a doua mijlocul si a treia coada Arhanghelului.


Arhanghelul Mihail este inger conducator al sufletelor oamenilor in drumul lor spre cealalta lume. De aceea se obisnuiesc acum ofrande alimentare, precum si aprinderea de lumanari, pentru vii si pentru morti, care sa contribuie la propagarea luminii celei vesnice.


Este „Vara Arhanghelilor”, care tine o zi. Pe langa aceasta, intre Arhangheli si Craciun trebuie neaparat sa mai fie trei-patru zile senine si calduroase, numite „vara iernii”.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.