Obiceiuri si superstitii dupa echinoctiul de toamna

Obiceiuri si superstitii dupa echinoctiul de toamna

0 190

Astazi a inceput oficial toamna astronomica ce debuteaza cu momentul echinoctiului de toamna, cand longitudinea astronomica a Soarelui atinge valoarea de 180 grade, el intrand in semnul zodiacal Balanta.
Incepand de la aceasta data, durata zilelor va continua sa scada, iar cea a noptilor sa creasca, pana la data de 21 decembrie, cand va avea loc momentul solstitiului de iarna.
Punctul echinoctiului de toamna, numit si punct autumnal, marcheaza momentul in care Soarele va rasari si va apune chiar in punctele cardinale est si vest, durata zilelor fiind astfel egala, indiferent de latitudine, cu cea a noptilor.
Incepand de la aceasta data, durata zilelor va continua sa scada, iar cea a noptilor sa creasca, pana la data de 21 decembrie, cand va avea loc momentul solstitiului de iarna.
Din punct de vedere zodiacal, Soarele trece din semnul zodiacal al Fecioarei in cel al Balante, iar acest moment este caracterizat de echilibrul intre energiile yin si yang – feminin si masculin – facilitand atingerea starii androginale.
In fiinta umana, echinoctiul de toamna produce o echilibrare intre nevoia de munca pentru supravietuire si exteriorizarea frumusetii si a iubirii launtrice.
Datorita acestui echilibru energetic caracteristic echinoctiului de toamna, toate actiunile realizate in acest interval (trei-cinci zile in jurul acestui moment) vor fi sustinute de emotii puternice, sentimente expansive binefacatoare.
Echinoctiul de toamna este un simbol al starii androginale, reprezentand calea de acces catre starea de unitate deplina si armonie
Principalele obiceiuri si practici de schimbare a anotimpului sunt concentrate in jurul echinoctiului de toamna si se manifesta cu ocazia unor sarbatori religioase sau populare ce ating maximul la Ziua Crucii. Se aduc la biserica buchete de flori cu care se impodobeste crucea. Frunzele si florile sunt „bune de leac” vindecand durerile de cap si dinti, iar cu crengutele de busuioc aprinse se afumau bolnavii de friguri. Se mai duc si prune, care dupa sfintire se pot pastra timp indelungat si pot sa fie folosite la tratarea bubelor. Se considera ca, acum, florile se plang una alteia pentru ca se usuca si mor, iar cele ce infloreau dupa aceasta zi (brandusa de toamna) erau socotite flori ale mortilor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.