Obiceiuri de ziua Sfantului Ioan Botezatorul

Obiceiuri de ziua Sfantului Ioan Botezatorul

0 96

Pe data de 7 ianuarie, se sarbatoreste Sfantul Ioan Botezatorul numita si “Udatul Ionilor„. Urmand imediat dupa sarbatoarea Bobotezei, de multe ori obiceiurile se intrepatrund, oamenii resimtindu-le ca fiind una si aceeasi.


Zeci de romani isi serbeaza in aceasta zi onomastica, insa transilvanenii si bucovinenii pastreaza vii traditii vechi romanesti. Astfel, la portile tuturor bucovinenilor care poarta acest nume se pune un brad impodobit, iar acesta da o petrecere cu lautari. Transilvanenii care poarta acest nume sunt purtati cu mare alai prin sat pana la rau unde sunt botezati/ purificati.


Parintii Sf. Ioan Botezatorul au fost Zaharia si Elisaveta, rudenie a Fecioarei Maria. Elisaveta nu putea avea copii caci era stearpa.


In timp ce oficia slujba, lui Zaharia i s-a aratat Arhanghelul Gavril, care il instiinteaza ca nevasta sa, Elisaveta va avea un copil si inca din pantecele mamei sale se va umple de Duh Sfant.


Zaharia a spus ca numele copilului va fi „Ioan”. La varsta de 30 de ani, Ioan Botezatorul a primit chemarea si i-a netezit cararea in lume fiului lui D-zeu Iisus Hristos.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.