Obiceiuri de iarna la romani (II)

Obiceiuri de iarna la romani (II)

0 113

Organizarea cetei


Vataful mare se alegea din randul celor care au facut stagiul militar si aveau o comportare buna. Dupa votare urma ridicarea la grinda – candidatul trebuia sa atinga grinda de trei ori cu spatele, semn ca e imputernicit. La aceasta ceremonie tinerii primeau sfaturi de buna purtare, dupa care se bea „adalmasul”, iar cetasii petreceau cu fetele invitate.


In satul Dragus, de exemplu, alegerea se facea pe un an de zile. In alte parti insa functiile erau detinute numai pe perioada sarbatorilor. Ceata se aproviziona cu bautura, isi tocmea un lautar tigan si isi cauta gazda de feciori. De obicei, casa unde se facea alegerea tinerilor, ramanea gazda cetei pena la 7 ianuarie. Aici tinerii dormeau (exceptie fac tinerii din Dragus care dormeau la casele lor), gateau masa din bucatele lor, fiind ajutati de sotia gazdei, invatau colindele si jocurile, reguli de comportare si deprinderi legate de viata de familie, muncile agricole si gospodaresti.


?


Portul cetasilor


Colindatul incepea pe 24 decembrie, in jurul orei 17. In timpul colindatului, in zilele de joc, portul cetasilor era cel obisnuit in zilele de sarbatoare: cioareci, camasa cu strafuri, serpar, cizme sau bocanci, pieptar infundat brodat cu lanica, caciula cu vastra (flori, oglinzi, pene de paun, busuioc) si panglici tricolore asezate in diagonala peste pieptar, semnul distinctiv al cetasilor. Pentru a se deosebi de ceilalti, vataful mare purta doua panglici tricolore incrucisate.


Colindatul incepea la casa primarului, parintelui si notarului, dupa care se luau la rand toate gospodariile din sat.

Incepand cu prima jumatate a secolului XX, ceata de feciori si-a pastrat doar caracterul sau cultural, fiind doar o ceata de colindatori.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.