Obiceiul Plugarului la Sercaia

Obiceiul Plugarului la Sercaia

0 62

Consiliul Judetean Brasov, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov impreuna cu Primaria comunei Sercaia, va invita luni, 28 aprilie 2008 sa luati parte la obiceiul traditional Plugarul care va avea loc in satul Vad, com. Sercaia.
Obiceiul „Plugarului” este o manifestare folclorica cu caracter agrar la care participa intreaga comunitate sateasca si care se repeta in fiecare an, a doua zi de Paste, in mai multe sate din zona etnografica a Tarii Fagarasului.
„Plugarul” este un obicei de primavara, un scenariu ritual al mortii si renasterii anuale a divinitatii vegetale. Rolul principal il are flacaul care a iesit primul la arat in acel an. Ceremonialul cuprinde mai multe secvente rituale: dupa alegerea plugarului urmeaza ca in prima zi de Paste fetele sa impleteasca legaturi din grau verde cu care a doua zi plugarul va fi „gatit”. Graul verde este simbol al inceputului unui nou ciclu.
Serbarea plugarului incepe cu ascunderea acestuia in incinta gospodariei sale, urmata de cautarea lui. Dupa ce este gasit, urmeaza gatirea cu graul verde; plugarul este apoi urcat pe o grapa de lemn si purtat spre rau de catre ceilalti feciori. Aici este scufundat cu grapa cu tot de patru ori in cele patru zari. Plugarul ii stropeste apoi pe satenii adunati pe malurile raului, dar mai ales pe tinerii care s-au casatorit in acel an, cu scopul ca gospodariile si casnicia lor sa fie rodnice si imbelsugate.
Serbarea se incheie cu un spectacole folclorice in satul Vad si in comuna Sercaia.

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.