Obezitatea si riscurile de cancer ovarian

Obezitatea si riscurile de cancer ovarian

0 91

In cazul femeilor in varsta, obezitatea are efectul cresterii cu 80% a riscurilor de imbolnavire de cancer ovarian, comparativ cu femeile care nu sunt supraponderale, conform unui studiu realizat pe un esantion format din femei cu varsta cuprinsa intre 50 si 71 de ani, informeaza cotidianul britanic Daily Mail.
Aceste rezultate au fost prezentate in ultimul numar al revistei „Cancer” si sunt foarte alarmante pentru Marea Britanie, unde aproape 25% dintre femei sufera de obezitate. Expertii avertizeaza ca pana in 2050 nu mai putin de 50% dintre femeile britanice vor suferi de obezitate. Conform datelor publicate de cotidianul Daily Mail, peste 6.000 de femei din Marea Britanie sunt diagnosticate in fiecare an cu cancer ovarian, iar 4.500 de femei isi pierd viata anual din cauza acestei boli.
Cancerul ovarian este cea mai letala forma de cancer ginecologic, mai putin de 40% dintre pacienti supravietuind dupa 5 ani de la punerea diagnosticului.
Medicii sustin ca legatura dintre obezitate si cancerul ovarian rezida in tesutul adipos, care retine grasime in exces in jurul stomacului si secreta estrogen, hormonul sexual feminin. Prezenta in exces a acestui hormon stimuleaza cresterea celulelor ovariene si poate juca un rol important in aparitia si dezvoltarea unor celule anormale, canceroase.
Acest studiu a fost realizat in Statele Unite ale Americii, pe un esantion de 95.000 de femei cu varsta intre 50 si 71 de ani, pe o perioada de 7 ani. Dintre acestea, 303 s-au imbolnavit in acest interval de cancer ovarian, iar printre cele care nu au urmat tratamente hormonale dupa ce au intrat la menopauza, obezitatea a marit riscul de aparitie a cancerului ovarian cu pana la 80%.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.