Obezitatea s-a triplat in ultimii zece ani

Obezitatea s-a triplat in ultimii zece ani

0 52

Obezitatea a crescut de trei ori in ultimii zece ani la populatia din Romania si este cauza a epidemiei de diabet zaharat de tip II, a hipertensiunii si bolilor cardiovasculare care ne stapanesc in acest moment, sustine presedintele Comisiei de Diabet din Ministerul Sanatatii, prof. dr. Amorin Popa.
“Societatea moderna a renuntat la alimentatia sezoniera de la fermierii locali si cei bio si a adoptat sistemul de alimentatie industrial, care a adus avantaje legate de pret si de cantitate, nu si de sanatate’, a declarat, sambata, pentru AGERPRES, prof. dr. Amorin Popa, care a participat la Primaria din Cluj-Napoca la o sesiune de comunicari organizata cu prilejul Zilei Europene Impotriva Obezitatii, de Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Universitatea de Medicina si Farmacie ‘Iuliu Hatieganu” si Asociatia Romana pentru Studiul Obezitatii.

El a aratat ca ‘in sistemul industrial de alimentatie s-au introdus progresiv, din pacate, pentru prelungirea termenului de valabilitate si mentinerea gustului, mirosului si a culorii, tot mai multe substante chimice, care, prin insumare si prin individualizare la persoanele cu probleme medicale, au dus afectari majore ale sanatatii’.

‘Efectele se resimt mai cu seama asupra copiilor si tinerilor. In fata acestei adevarate drame care se profileaza la orizont trebuie sa reactionam impreuna, personalul medical, Ministerul Sanatatii si populatia’, a spus presedintele Comisiei de Diabet.

Prof. dr. Amorin Popa a subliniat ca marcarea produselor cu etichete care indica exact datele nutritionale poate fi o solutie rapida pentru combaterea obezitatii si a bolilor asociate acesteia, dar, ‘din nefericire, nu are nicio valoare atata vreme cat populatia nu are educatia necesara pentru a citi si intelege mesajul de pe eticheta’.

‘Foarte multi consumatori nu citesc datele de pe eticheta produsului, ceea ce este foarte rau’, a mai spus prof. dr. Popa.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.