Obezitatea – boala declarata epidemie (I)

Obezitatea – boala declarata epidemie (I)

0 145

Studiile specialistilor au dovedit ca un numar tot mai mare de oameni sunt supraponderali sau chiar obezi, iar ingredientele care conlucreaza la depunerea ireversibila a straturilor de grasime ca apanaj permanent al corpului nostru, de care nu de putine ori uitam sa avem grija, ar fi, in principal, urmatoarele.
1.Tehnologia care ne scuteste de efortul fizic: autoturisme, masini de spalat, ascensoare si multe alte facilitati ale tehnicii moderne.
2. Cresterea nivelului de trai care ne determina sa consumam mai multe calorii – prosperitatea se traduce in hrana abundenta si de cele mai multe ori nesanatoasa.
3. Promovarea intensiva a dulciurilor si fast-food-urilor, la aceasta adaugandu-se ca, in multe tari, reclama la produse alimentare este, de peste 50%, la dulciuri, fast-fooduri si cereale indulcite.
4. Sedentarismul este urmarea fireasca a tintuirii in fata televizorului, computerului sau jocurilor video. Mai mult de o treime dintre tineri nu fac niciun fel de exercitii fizice si mai putin de o treime dintre oamenii cu servicii statice aloca timpul minim de 30 min/zi exercitiilor fizice. Astfel obezitatea a atins nivelul de alerta maxima printre copii si adolescenti. Fiind mai dificil de dat jos kilogramele, strategia cea mai buna este de a evita ingrasarea.
5. Interesul producatorilor fiind de a vinde cat mai mult, acestia fac portiile tot mai mari. Astfel au aparut superportii de cartofi prajiti sau sucuri, acestea fiind cam de cinci ori mai mari decand in momentul in care au aparut pe piata. Aceste megaportii fac cu ochiul portofelului, dar atenteaza la talii.
Iata si formula matematica definitorie pentru obezitateindicele masei corporale (IMC). Se imparte greutatea, masurata in kilograme, la patratul inaltimii, exprimata in metri (kg/mp).
Supraponderale sunt persoanele cu IMC=25.
Obeze sunt persoanele cu IMC=30.
Iar persoanele ce prezinta IMC>40 sufera de obezitate morbida.
Iata ce au constatat specialistii:
“Excesul de greutate este asociat cu 400.000 decese/an si cu un risc sporit de afectiuni cardiace, diabet tip II, cancer de colon, de san si al endometrului. Cea mai chinuitoare este insa suferinta psihologica a celor stigmatizati de obezitate.”
Va prezentam comparativ doua stari:
– varsta: 40 ani; greutatea: 113 kg.; inaltimea: 1,68 m.; indicele greutatii corporale: 40,3.
– varsta: 36 ani; greutatea: 54 kg.; inaltimea: 1,65 m.; indicele greutatii corporale: 20,0.
Va invitam, stimati cititori, sa trageti dumneavoastra concluziile.
Intr-un material viitor vom prezenta date despre bolile dobandite ca urmare a obezitatii.

(material oferit de Herbalife)

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.