Obama premiza cercetatori romani

Obama premiza cercetatori romani

0 101

Cercetatorii romani Emilia Morosan si Eric Pop vor fi premiati, luni, la gala Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers (PECASE), cele mai inalte distinctii oferite de guvernul SUA profesionistilor din domeniile stiintei si ingineriei, aflati la inceputurile carierei lor, informeaza Mediafax.
Numele celor 85 de personalitati premiate, printre care se numara cei doi cercetatori romani, au fost anuntate de presedintele Barack Obama intr-un comunicat emis pe 5 noiembrie.

Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers sunt decernate anual, in urma votului a zece departamente si agentii ale Guvernului american. Premiile sunt atribuite acelor cercetatori si ingineri care s-au dovedit promitatori prin munca de cercetare si talentul lor.
Premiile au fost infiintate de Bill Clinton, in 1996, si recompenseaza cercetarile inovatoare si angajamentul fata de comunitate. Cercetatorii si inginerii premiati primesc subventii pe perioade de pana la cinci ani pentru a-si continua cercetarile prin care pot fi sprijinite misiuni guvernamentale importante.

Cei doi cercetatori romani fac parte dintre specialistii propusi de Departamentul de aparare al Guvernului american.
Emilia Morosan, in varsta de 34 de ani, originara din Suceava, este profesor-asistent de fizica, astronomie si chimie la Rice University (Houston, Texas), ea primind acest premiu alaturi de colegul sau Farinaz Koushanfar, profesor-asistent in inginerie electrica si informatica.
Morosan a declarat, in noiembrie, la aflarea vestii despre acest premiu, ca este entuziasmata, dar ca cel mai mult se bucura de fondurile pe care le va obtine pentru continuarea cercetarilor sale. Morosan a mai primit National Science Foundation CAREER Award.

Eric Pop este profesor-asistent in inginerie electrica si informatica la University of Illinois din Urbana-Champaign.
Originar din Romania, Pop s-a mutat in Statele Unite ale Americii cand avea 17 ani.
Pop a mai fost recompensat, de-a lungul carierei, cu cateva premii importante, precum NSF CAREER Award, Office of Naval Research Young Investigator Award, Air Force Young Investigator Award, DARPA Young Faculty Award.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.