Oamenii devin din ce în ce mai proști, arată noi cercetări științifice,...

Oamenii devin din ce în ce mai proști, arată noi cercetări științifice, și nimeni nu știe cu de ce!

0 139

Să fie de vină dietele oribile, școlile proaste, obsesia pentru tehnologie și mass-media din ce în ce mai axate pe mizerii?

Oricâte lucruri tâmpite ar fi făcut umanitatea în secolul XX, măcar aveam un lucru cu care ne puteam lăuda: conform măsurătorii testelor IQ, oamenii deveneau mai inteligenți. Creșterea constantă a IQ-ului se numește efectul Flynn (vezi video explicativ la finalul articolului) și a durat decenii întregi.
Oriunde ar fi căutat, savanții găseau o creștere a inteligenței cu aproximativ trei puncte de IQ în fiecare deceniu, notează Inc.com.  Însă cercetările recente aduc vești îngrijorătoare: tendința pare că se inversează.

E doar o nouă confirmare, pentru că deja știam că, în România, „sistemul educațional” produce milioane de analfabeți funcțional.

Omenirea devine în mod oficial din ce în ce mai proastă

Ceva ne „șterge” inteligența și încă nu știm ce!
Probabil că nu ar trebui să ne îngrijorăm dacă un anumit sector de populație ar da dovadă de o descreștere a IQ-ului, deoarece factori precum educația și dieta influențează IQ-ul și acești factori pot varia de la un grup la altul și de la o perioadă la alta. Însă, potrivit noului studiu, nu pare să fie vorba de un segment mic. Se pare că întreaga populație devine mai proastă.

Savanții de la Centrul Ragnar Frisch pentru Cercetare Economică au analizat în jur de 730.000 de teste IQ făcute de bărbați norvegieni înainte de serviciul militar obligatoriu, între 1973 și 2009. S-a descoperit că scorurile medii de IQ erau în plină cădere.
Și nu cu o proporție minimă. Fiecare generație de bărbați norvegieni pare să fie cu șapte puncte mai proastă decât generația dinaintea sa.
Și după cum subliniază PsyBlog, acesta nu este nici măcar primul studiu care a descoperit că efectul Flynn s-a inversat, deși poate că este cel mai convingător studiu de până acum.

Întrebarea de un milion de dolari: De ce?

Sunt vești proaste, însă ele dau naștere unei întrebări foarte importante: De ce? Care este motivul pentru care punctajele IQ au luat-o în direcția greșită?
Poate că te gândești la factorul genetic. Poate o schimbare în alcătuirea unui anumit grup care este studiat a cauzat declinul (aceasta ar fi ipoteza conform căreia „oamenii proști fac mai mulți copii”).
Însă această teorie este refutată de cercetările noi, care arată faptul că IQ-ul a scăzut chiar și în sânul unei singure familii. Blogger-ul de la Marginal Revolution, economistul Tyler Cowen, explică semnificația acestor date: „Cu alte cuvinte, am început să construim un mediu care induce prostie.”
Știm așadar că de vină sunt factorii artificiali și nu natura (sau, cu alte cuvinte, migrația), însă savanții încă nu pot stabili care aspect al vieții moderne este vinovat pentru declin. Unii au propus teoria conform căreia obsesia noastră pentru tehnologie ar putea fi de vină, însă, cum declinul a început în anii ’70, cu destul timp înainte ca lumea să-și petreacă timpul holbându-se la un ecran, aceasta nu poate fi în întregime cauza.

Alte explicații posibile sunt dietele moderne nesănătoase, programele mass-media din ce în ce mai mizerabile și declinul calității școlarizării și al prevalenței cititului. Problema ar putea fi cauzată și de un detaliu tehnic al testelor de inteligență.

Sedentarismul, dependența de ecrane și dieta proastă: să fie acestea cauzele?
Savanții fac distincție între inteligența cristalizată (lucrurile care ți s-au predat și pe care ți le amintești) și inteligența fluidă (abilitatea de a învăța lucruri noi). În general, testele IQ măsoară mai mult inteligența cristalizată, așa că schimbările din metodele de predare, care nu mai pun accentul pe memorare, ar putea să fie cauza declinului.
Dacă această explicație este adevărată, înseamnă că elevii și studenții sunt la fel de inteligenți ca înainte (numai că folosesc mult mai mult Google). Până la urmă, cauza declinului rămâne un mister.
Oricare ar fi aceasta, ar trebui să începem să ne facem griji despre efectul pe care stilul nostru de viață sedentar, dependent de ecrane și consumator de junk food îl are asupra creierelor noastre.

https://incredibilia.ro/

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.