O veste proastă: România – șanse tot mai slabe să scape de...

O veste proastă: România – șanse tot mai slabe să scape de vizele americane

0 133

Rămasă printre cele 3-4 state europene care au nevoie de vize pentru SUA, țara noastră se îndepărtează și mai mult de o realizare la care nădăjuduiește de vreo două decenii: admiterea în programul Visa Waiver. Un memorandum cu americanii care se discută în acest moment în guvern arată că lucrurile merg spre mai rău și nu spre mai bine.
Programul Visa Waiver include cîteva zeci de state ai căror cetățeni nu au nevoie de vize pentru șederi limitate la 90 de zile în SUA. În afara unor state din fosta Iugoslavie, de Bulgaria ori Cipru, mai toată Europa e scutită de vize. De două decenii, nu există an în care guvernanții români sau americani să nu ne dea asigurări că intrăm în program. Rînd pe rînd au intrat cam toate statele foste comuniste, ultima, Croația. Noi nu.
Din păcate, România nu va ajunge prea curînd în program din același motiv pentru care nu vom intra în Schengen.
România e la granița de răsărit a UE, e un furnizor de imigranți ilegali în SUA și, mai ales, de criminalitate organizată.
Acum 11 ani, bunăoară, cînd se discuta insistent admiterea Poloniei, voci din Congresul american avertizau că extinderea programului Visa Waiver pentru a include şi Polonia va spori riscul ca teroriştii să ajungă în SUA, amintind că inclusiv unii antentatori de la World Trade Center intraseră în baza programului Visa Waiver.
Ghinionul Poloniei, cea mai pro-americană țară fostă comunistă, era granița cu Belarus ori Ucraina, țări în care infracționalitatea era la cote uriașe și prin care puteau tranzita cetățeni asiatici încă și mai dubioși.
Din același motiv nu scapă de vizele de SUA țări precum Israel, unde un sfert dintre cetățeni sunt arabi, Turcia, țară musulmană și gemînd de refugiați musulmani din alte state, ori Cipru, unde există o parte controlată de turci.
Polonia a scăpat de vize, cu greu. România și Bulgaria, nu.
Perspectiva unor valuri de imigranți din Asia sperie și Schengenul și SUA.
Mai grav pentru România, pe lîngă infractori și imigranți din est, ea însăși e o țară de emigranți în zări mai calde.
Ori, autoritățile americane au punctat mereu că românii vor scăpa de vize atunci cînd vor putea demonstra că merg în SUA în vizită, nu ca să rămînă acolo.
”Dacă economia dumneavoastră se va consolida, dacă acesta devine locul unde tinerii vor să stea, unde toţi oamenii vor să stea, atunci vor rămâne aici, în România, pentru că România este cel mai bun loc în care ei să îşi realizeze visele, în loc să încerce să se ducă în SUA, sau Spania, sau Italia, sau Marea Britanie sau Franţa sau Germania” spunea ambasadorul Mark Gitenstein în 2010.

Deocamdată, imigrația românească nu scade, ci crește vertiginos.
La fel și exportul de crimă organizată.
Memorandumul dezbătut azi în guvernul Ciucă înființează la București o unitate americană de investigații criminale transfrontaliere(UICT), al cărei scop va fi strângerea de probe, schimb de informații și facilitarea urmăririi penale a grupărilor de criminalitate organizată transfrontalieră.
Cele mai importante activități criminale care vor fi documentate la București de investigatorii americani sunt traficul de droguri, traficul de persoane, fraudele financiare și economice, migrația ilegală a cetățenilor români la frontiera de Sud cu Mexicul, respectiv la Nord cu Canada.
Dacă SUA a luat această decizie, după 25 de ani de parteneriat strategic, înseamnă că lucrurile nu merg deloc bine. Practic, e semnalul că un Washington exasperat a decis să ia problema în propriile mîini, pentru că ai noștri sunt depășiți de situație. Iar perspectiva scăpării de vize se îndepărtează exponențial.

Autor: Bogdan Tiberiu Iacob
Sursa: inpolitics.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.