O teorie controversată: în trecutul îndepărtat, în Asia şi Europa, exista o...

O teorie controversată: în trecutul îndepărtat, în Asia şi Europa, exista o singură limbă universală – limba română arhaică!

Există o teorie controversată, a dr. Lucian Cueşdean, conform căreia limba punjabi din India are 2.000 de cuvinte româneşti, multe altele semănând foarte mult cu ale noastre. Şi asta pentru că punjabii ar fi, susţine dr. Lucian Cueşdean, urmaşii unui trib getic, ca şi noi, deşi distanţa dintre români şi punjabi este de aproape de kilometri.

Deşi la şcoală am fost învăţaţi că geto-dacii, ca ramură a tracilor, trăiau pe actualul teritoriu al României şi vorbeau limba dacă. Imperiul Roman a cucerit ulterior Dacia, iar daco-geţii ar fi renunţat în mare parte la limba lor pentru a învăţa limba cuceritorilor, limba latină. Din combinaţia limbii latine cu limba dacă ar fi apărut, în timp, limba română.

Însă, conform dr. Lucian Cueşdean, care a studiat circa 20 de ani, această teorie este una falsă. El spune că triburile getice, sub diferite nume, ocupau o arie geografică vastă, din Europa Centrală până în Asia, aproape de China şi de India.

În lucrarea „Evagrius Scholasticus”, scrisă în secolul al VI-lea şi tradusă de către E. Walford în 1846, putem citi următoarele: „Actuala populaţie jad din nordul Indiei este descendenta masageţilor. În limba pahalavi, messagetae este tradus Marii Jaţi”.

După 20 de ani de studiu, dr. Lucian Cueşdean a ajuns la concluzia că cele 80 de milioane de persoane ale comunităţii punjabi vorbesc o română arhaică. Dar, dacă punjabi este o limbă vorbită cândva de geţi, înseamnă că neamurile getice vorbeau o limbă „latină” înainte de apariţia Imperiului Roman. De unde rezultă că limba română e mai veche decât latina.

Concluzia e că, într-un trecut imemorial, exista o singură limbă europeană, cel mai probabil româna arhaică, sau getodaca, şi care, printr-o serie de modificări, a născut toate limbile numite indo-europene, printre care şi latina.

Iată câteva exemple de cuvinte în limba panjabi şi cum se traduce în limba română: „Soare” = „Suraja”; „stea” = „sitara”; „nas” = „naka”; „mazăre” = „matara”.

Sursa: lovendal.ro

COMENTARII

 1. O teorie controversata?
  De unde o asemenea prostie? Cine a afirmat asa ceva?
  Sunt filolog vechi si acum aud ca ar exista o „teorie” a unei limbi universale!!
  Trebuie ca habar nu ai ce insemna nasterea si evolutia unei limbi in existentza unui popor!!
  Lingvistica are niste „legi” stiintifice proprii cu care poti compara evolutiile unui idiom sau
  altul de-a lungul Istoriei civilizatiei.Habar nu am in ce este D.r. acest domn Cuesdean,
  dar viciile Dumisale de cunoastere,ma sperie!

 2. Există două curente principale cu privire la originea teritorială a limbii… romani. Nu a romanei ! Caci aceasta cofuzie bantuie mintea …personajului cu pretentii filologice , pe nume…dr. CUESDEAN .Una dintre ele susține că limba dacilor ar proveni din partea de nord-vest a Indiei (Punjab) sau având origine dardică. Deci nu…dacica!! Un filolog mai serios, Ralph Turner, cu o argumentație mult mai convingătoare, susține că limba ROMANI cu trăsăturile fonologice și lexicale dardice (…nu DACICE !) sunt rezultatul unei migrații ulterioare, probabil înainte de anul 250 î.e.n., din zona centrală a Indiei către nord-vest. Totuși, în urma unor cercetări recente, lingvistul american Haufmann susține că proto-țiganii au pătruns spre Est înainte de anul 300 î.e.n., probabil din cauza incursiunilor lui Alexandru cel Mare în nord-vestul Indiei în anii 327–326 î.e.n.
  Da, e posibil sa fi ramas reminiscentze preromani…in limba macedoneana , cu penetrari tarzii spre sudul si nordul Dunarii .Dar sa nu amestecam din auzite „vorbe” de claca pentru a nega o nobila descendentza a unei culturi si limbi superioare, care a dominat si … ” culturalizat” peste 10 limbi si popoare europene, cu radacini latine , limbi romanice moderne ,care au dat umanitatii sute si sute de genii „romanice”, temelie a civilizatiei europene,de care vor sa ne…indeparteze acum niste amatori de lingvistica dupa ureche!

 3. Secretul Daciei Edenice
  Tradiții – Tagged: Dacia Edenică – no comments
  Iar acum vă rog să fiţi foarte, foarte atenţi.
  E cea mai grea şi cea mai profundă postare a noastră dintre toate pe care le-aţi văzut pe aici.
  Cei care aveţi un sfert de oră liber şi, mai ales, dispoziţia necesară să suportaţi un şoc emoţional rămâneţi. Ceilalţi sunteţi liberi, ne vedem ora viitoare.
  Ştiţi cu toţii că dacii aveau ca simbol protector lupul.
  Steagul lor era un balaur cu cap de lup.
  E dreptul fiecaruia sa scrieti ce va trece pri scafarlie!
  Dar ce aveti ,oameni rai, cu Dacia si locuitorii ei? Si mai ales ce aveti cu limba romana?!
  Însuşi numele lor era derivat din „daoi”, care însemna lup.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.