O suspiciune care s-a lasat cu sesizarea OLAF – PSD și PNL...

O suspiciune care s-a lasat cu sesizarea OLAF – PSD și PNL ar fi furat 1,2 miliarde de euro

0 115

DOCUMENTUL AUDITULUI Comisiei Europene (CE), făcut în legătură cu „suspiciunile de fraudă” cu Fonduri Europene alocate zonei Deltei Dunării, prin programul “ITI Delta Dunării” – de 1,2 miliarde de euro. Același Audit al CE anunță că a fost sesizat și Oficiul European de luptă Antifraudă (OLAF) pentru că vorbim de constatări ce au un impact financiar asupra bugetului EU.
Instituția europeană OLAF (Oficiul European de luptă Antifraudă) investighează cazurile de fraudare a bugetului UE, acte de corupţie şi de culpă profesională gravă la nivelul instituţiilor europene şi elaborează politica antifraudă în numele Comisiei Europene.
„ITI Delta Dunării” era proiectat ca un proiect complex şi unic în România, pentru cadrul financiar 2013 – 2020, având ca obiectiv o concentrare a finanțării din mai multe programe europene într-o singură zonă, pentru o comunitate bine definită – Tulcea.
Auditul Comisiei Europene privind suspiciunile legate de cheltuirea celor 1,2 miliarde de euro, prin programul ITI Delta Dunării, e în continuarea ținut la secret de ministrul Cseke Attila, conform unor relatări din presă, neexistând nicio referire oficială la problemele privind acest program.
Conform documentului, se observă că au fost de fapt ”trucate regulie jocului”, clauzele standard ale contractelor de finanțare, s-au aprobat şi proiectele cu puncte de lucru, nu doar cele cu sedii sociale în județul Tulcea.
Cerințele negociate la Bruxelles au fost omise în contractele de finanțare, astfel au creat cadrul legal sa se poată fura la nivel uriaș, s-au deturnat de fapt aceste fonduri cu acceptul autorităților române.
Se precizeză de multe ori în AUDIT cazut modificărilor regulilor de implementare existente la debutul acestui program. Nu se spune clar dar aceste modificări au fost făcute pentru a favoriza anumite companii în vederea obținerii de finanțare europeană.
Această “inovație” a permis companiilor din întreaga țară, să depună proiecte în cadrul “ITI Delta Dunării”, în baza unui punct de lucru deschis în județul Tulcea, în special, pentru achiziționarea unor echipamente/utilaje.
În același document se prezintă și un exemplu foarte elocvent legat de încălcarea condiției de menținere a investiției în zona beneficiară:
Societatea Doriani Oil a achiziționat, atenție: 2 buldozere, 2 compactoare, 2 excavatoare și un mini exacavator – de care avea nevoie pentru diversificarea activității – doar că acestă societate are sediul în BIHOR, nu în Tulcea unde ar fi trebuit să fie.
Conform aceluiași document, majoritatea companiilor și-au mutat echipamentele/utilajele în județele în care aveau sediile sociale, reducând sau chiar eliminând activitățile economice prevăzute a fi execute (exclusiv) în județul Tulcea.
Mai mult decât atât, unele firme chiar au participat la licitații în țara, în afara zonei Deltei Dunării, a județului Tulcea – folosind evident faptul că avea echipamente și utilaje noi, achiziționate cu FONDURI EUROPENE pentru ITI Delta Dunării.

Sursa: patriotnews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.