O Românie fără orfani! U nou proiect de lege pentru redeschiderea adopțiilor...

O Românie fără orfani! U nou proiect de lege pentru redeschiderea adopțiilor internaționale!

0 293

Conferința internațională Vrem o Românie fără orfani!, organizată de Comisia pentru Egalitatea de Șanse a Senatului României, în parteneriat cu Asociația Catharsis Brașov și revista Partners, în data de 18 noiembrie a.c., s-a încheiat cu decizia depunerii pe masa Parlamentului a unui nou proiect de lege pentru redeschiderea adopțiilor internaționale.
Gazdele la acest eveniment au fost senatorii Marian Vasiliev, președintele Comisiei pentru Egalitatea de Șanse a Senatului și Sebastian Grapă, membru al Comisiei pentru afaceri europene.

Glasul societății civile s-a făcut auzit prin ONG-urile care apără drepturile copiilor din România și din diaspora, familii atestate în vederea adopției, părinți adoptivi din țară și din SUA, Italia, Suedia și Irlanda, profesioniști din domeniu, psihologi, avocați. Eroii principali ai conferinței au fost tinerii adoptați în anii 90, în SUA, Canada și Irlanda, care s-au întors în țară pentru a-și spune povestea, față în față cu tineri dezinstituționalizați, marginalizați, aflați în risc de excluziune socială.
Senatorul Sebastian Grapă este autorul unui proiect de lege privind adopția, inițiat în 2013, care a beneficiat de o largă susținere din partea societății civile, dar care, a fost în final respins de Legislativ, din motive cel puțin subiective.
‘Avem acum o șansă importantă să eliberăm procesul de adopție de barierele artificiale, și să redeschidem adopțiile internaționale pentru copiii pentru care nu există cereri din partea familiilor din România’, a declarat senatorul.
Participanții au spus povești de viață, pline de emoție, adevăruri greu de suportat și au făcut o analiză din perspective diverse a problematicii de fond a adopției în România, care trebuie să respecte dreptul fundamental al copilului la o familie, conform convențiilor internaționale semnate de țara noastră.
‘Este necesară o abordare pragmatică a acestui subiect și nu căutarea vinovaților. Numai astfel vom reuși să găsim soluții viabile, în interesul major al copilului, pentru care trebuie să combatem prejudecăți și să schimbăm mentalități’, a susținut în completare președintele Comisiei pentru Egalitatea de Șanse a Senatului.
În fața realităților evidențiate în luările de cuvânt, participanții au fost de acord că este nevoie de o abordare mult mai responsabilă a acestui domeniu, din partea autorităților.
Liderii Ong-urilor au punctat și necesitatea ridicării nivelului de educație, în paralel cu derularea de programe susținute de prevenție, cu precădere în mediile cele mai vulnerabile.
Pentru a susține demersul legislativ privind adopțiile internaționale, reprezentanții societății civile vor crea alianțe și vor sensibiliza comunitățile de români de pretutindeni, prin pagina dedicată pe Facebook ‘Vrem o Românie fără orfani!
În 2014, peste 65.000 de copii abandonați se aflau în sistemul de protecție specială, în România. Dintre aceștia, peste 22.000 erau în servicii de tip rezidențial, peste 22.000 în plasament la asistenți maternali și alți peste 21.000, în plasament familial, plus miile de copii’ uitați’ prin spitale. În 2014, numărul familiilor atestate pentru adopția națională a fost 1.714.
Concluzia este evidentă: România este departe de standardele europene, sub aspectul asigurării dreptului la o familie pentru fiecare copil separat definitiv de părinți.
Revista Partnerswww.partners.com.rorevista.partners@gmail.com
teL; 0727376355/ 0766314746
tel/ fax: 021.61076.85

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.