O Romanie – Alba ca Zapada!

O Romanie – Alba ca Zapada!

0 88


?


Precum Alba ca Zapada, Romania s-a trezit in decembrie `89, din pacate, nu din somn ci dintr-un cosmar al dictaturilor, inaugurat de Carol al II- lea si ridicat pe inalte culmi de perfectiune de catre regimul comunist.


Din pacate, spre deosebire de copila din poveste, Romania s-a trezit inconjurata? de sapte altfel de pitici, care mai mult cer decat ofera, mai mult o incurca decat o ajuta iar unii chiar au intrecut masura: o mint, o fura, o batjocoresc!


In aceasta ultima ipostaza regasim trei pitici pervertiti in adevaratul sens al cuvatului: Pervertiti (conform DEX) adica schimbati in rau (din punct de vedere moral ); stricati, depravati, corupti.


Concret cei trei pitici reprezinta cele trei puteri ale statului (inca nu de drept): legislativa, executiva si judecatoreasca.


Ce fac ele in si (pe bani multi, pe banii nostri) pentru Romania:  • Piticul unu – Puterea legislativa – vorba poetului “ne fac legi si ne? pun biruri”, ?…doar atat citam, pentru ca este practic sinteza activitatii Parlamentului roman. Care arunca cu praf in ochii copilei (Romania), abia trezita din somn, pentru ca impreuna cu ceilalti pitici (adica „micii”) s-o fure, s-o vanda, s-o batjocoreasca. Efectele unor legi (drepturile omului, egalitatea in fata justitiei, dreptul la un trai decent, egalitatea de sanse) lasate fara suportul logistic si financiar necesar, sunt un fel de apa chioara si nu au grad de comparatie in raport cu exageratele salarii ale puterii, conditiile de munca ale alesilor, ajutoarele de inmormantare sau pensiile lor suplimentare (o pensie dupa un mandat cat la zece? pensionari).

  • Piticul doiPuterea executiva – chiar daca are doua capete, este in acelasi ton cu primul. Astfel, vedeti un ministru implicat cand se fura poseta unei copile de “ales al poporului” la coborarea dintr-un jeep sau un ministru absent cand se fura? poseta unei copile? mergatoare cu troleul sau un ministru care se ascunde pur si simplu cand membrii unei sectii de politie, se fac ziua ca muncesc pentru a fura motorina noaptea. Despre cele doua capete ale piticului – presedinte si premier –sita a cernut si nu ?retinut NIMIC bun.

  • Al treilea dar nu? ultimul pitic din prima serie – Puterea judecatoreasca – este cel care iarta sau da cu suspendare celor care calca? pur si simplu? Romania in picioare dar …drept si exigent trimite la puscarie pentru 30 de zile doua batrane pentru neplata unei amenzi de 500 lei !? .

  • Al patrulea pitic – Societatea Civila – alcatuita cu grija in laboratoarele serviciilor, pare a fi mai atent, mai protector cu Romania dar in realitate, la fel de pacatos ca primii trei. Este cu un ochii si cu toata, absolut toata mintea la… cascaval. Din pacate se poate spune despre Societatea Civila piticul cu numarul patru – ca beneficiaza de destule avantaje (nu multe, nu enorme dar destule), ca produce vorbe, multe vorbe, cu care chiar reuseste sa imbrobodeasca copila, iar FAPTE deloc.

Dupa 17 ani de vorbe puse pe taraba politicii, printr-o asidua ?naveta intre televiziuni, conform unei corecte aprecieri a autenticului disident care este dl. PAUL GOMA, Societate Civila, dupa ce a ratat „Proiectul o noua Constitutie” este pe cale sa rateze inca un proiect in care s-a implicat – votul uninominal.


Asadar, desi EXPERTIZA exista din plin:


????????? nu tu o solutie pentru oprirea jafului,


????????? nu tu o varianta pentru eliminarea abuzurilor,


????????? nu tu un sistem pentru “dezbracarea” alesilor de imaginea actuala si CORECTA cantarire, evaluare a faptelor lor…


Revenind la „Proiectul o noua Constitutie”, fara a nega necesitatea imperioasa a schimbarii unor prevederi din actuala Constitutie, fara a bagateliza importanta unei noi Constitutii, care ar fi a dousprezecea de la Regulamentele Organice, 1831 ?Pavel Kiseleff), sunt prea multe “editii” si de consecintele si aplicarea lor ce sa mai vorbim.


Sa retinem diferenta! Americanii – de exemplu – au una? de la 1776 si au pe langa PUTERE, multa prosperitate si mai ales DEMOCRATIE!


Pe cand noi, cu 12 constitutii, pe care le tot “perfectionam”, pentru unii sau pentru altii si niciodata pentru toti, pentru popor, ne intrebam cam pe cand ii vom ajunge din urma pe americanii din 1776.  • Piticul cinci – supranumit si a patra putere in stat – se apropie de basm. El este un pitic BUN. El a lucrat (chiar daca nu suficient) pentru Alba ca Zapada. Lui ii datoreaza Romania lumina (atata cat e!) focalizata asupra mizeriei facuta de primii patru pitici. PRESA romaneasca reuseste, e drept nu toata si nu in suficienta masura, dar, REUSESTE sa fie cainele de paza (nu de putine ori,? interesat, chior si surd) al societatii.

  • Piticul sase, urmatorul pe lista – Biserica tema “spinoasa”, nu de la cununa lui Isus ci de la realitatea romaneasca. Totusi, poate ca inaltii prelati ar trebui sa:

????????? abandoneze lupta fraticida dintre confesiuni;


????????? sa renunte la spalarea si ascudera lucrarii lor (si nu a Bisericii) din timpul comunismului;


????????? sa NU lase clasa politica sa se manifeste in Biserica;


????????? sa renunte la aceasta naroada intrecere? (de sorginte socialista) ”care biserica arata mai bine, sau cine face o noua biserica”;


????????? sa se intoarca cu fata, CU TOATA FATA, spre Romania. Romania a stiut si va stii despre cine sa spuna “VREDNIC ESTE” !  • Al saptelea piticComunitatea Europeana. Din fericire Romania a avut in toti acesti ani in preajma ei si un pitic exact ca cel din basm; bun si grijuliu cu Alba ca Zapada. Acesta a ajutat-o de multe ori, i-a luminat drumul tranzitiei nu s-a sfiit sa critice si chiar sa certe ceilalti pitici cand intindeau prea mult coarda. Asadar Romania are destule motive sa multumeasca acestui pitic, numit generic, COMUNITATEA EUROPEANA, care si-a tinut promisiunea si ne-a primit la sanul ei.

Dat fiind desele situatii de “inferioritate” (numerica!), poate, ar trebui ca Alba ca Zapada sa insiste ca U.E. prin specialistii ei sa se instaleze la propriu in Romania.?Nu avem o dilema. Si POATE si TREBUIE !


?


Ion Gh. Cumpana


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.