O realitate de inceput de an – TVA de 20% si cateva...

O realitate de inceput de an – TVA de 20% si cateva accize eliminate!

0 547

Practic ce am cumparat ieri cu 100 de lei, astazi ar trebui sa coste mai putin de 97. Acesta este rezultatul scaderii TVA de la 24 la 20 la suta incepand cu ora zero a noului an. La alte produse la care s-a redus acciza sau a fost chiar eliminata, modificarile de pret vor fi chiar mai mari.
Artificiile de joi noapte au marcat si obligatia comerciantilor de percepe TVA de 20 la suta, in loc de 24 la suta pana ieri.
Matematic, asta inseamna o reducere a preturilor cu 3,23 la suta, adica ceea ce costa ieri o suta de lei ar trebui sa coste astazi doar 96 de lei si 77 de bani.
Reducerea se va aplica tuturor produselor nealimentare, de la haine si cosmetice la electronice si autoturisme.
Experienta arata insa ca dureaza cel putin cateva luni pana cand toate preturile vor prelua intreaga reducere de TVA.
Totusi, benzinariile au redus deja preturile imediat dupa miezul noptii, astfel incat pretul litrului de benzina a scazut SUB 4 lei si 80 de bani.tva ff
TVA-ul scade insa si mai mult, la doar 9 la suta, la apa, ceea ce inseamna o ieftinire de 12,1 la suta. Aici este insa posibil ca unii furnizori sa pastreze pretul prin cresterea celui fara TVA pentru a acoperi investitiile viitoare.
Marii fermieri vor beneficia direct de aceasta scadere pentru ca irigatiile ii vor costa mai putin. Pentru ca tot de astazi a fost eliminata taxa de 1 la suta pentru constructiile agricole, cum sunt hambarele si silozurile, inseamna ca recolta de anul acesta va fi produsa cu cheltuieli mai mici, deci mai ieftina.
Alte cateva produse se vor ieftini in urma reducerii accizelor, de exemplu bauturile. La bauturilor spirtoase scaderea de pret poate ajunge la 15-20 la suta, conform estimarilor facute de patronatele din domeniu.
La alte produse a fost complet eliminata acciza introdusa in urma cu doi ani, cu rolul de a compensa reducerea TVA-ului la paine din septembrie 2013. Vorbim despre cafea, bijuterii din aur si platina, confectii de blana, autoturisme cu motoare de peste 3 litri, arme de vanatoare, iahturi si barci cu motor.
Doar fumatorii vor plati mai mult, indiferent ce anume fumeaza, deoarece creste acciza si la tigarile clasice, iar de astazi va fi accizat in premiera lichidul pentru tigarile electronice.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.