O noua victima a vaduvei negre

O noua victima a vaduvei negre

0 163

Nu este vorba de titlul unui film de groaza sau al unuia SF despre viitorul planetei – cu toate ca scenariul nu ar fi chiar atat de departe de adevar – ci este vorba de un fapt real si care, din cate se vede, se petrece tot mai des si la noi in tara, prin sudul insorit.
Iata ca o alta femeie – si zic alta pentru ca, in ultima vreme, nu este prima – de data aceasta din judetul Galati, a ajuns la spital dupa ce a fost muscata de un paianjen din specia vaduva neagra. Este o „marca” de paianjen necunoscuta la noi pana acum vreo cateva decenii, dar care si-a intins aria de existenta si la noi in tara, incepand din Delta si de pe Litoral.
Femeia a simtit o intepatura in mana in timp ce culegea struguri, si imediat dupa aceea i s-a facut rau. A fost internata, in stare destul de grava, la Spitalul Judetean din Galati, unde a primit ingrijirile si tratamentul adecvate unor asemenea cazuri.
Iata si antecedente. Acum o luna, o alta femeie, aceasta fiind din Pechea, a fost muscata de o vaduva neagra si a intrat in soc anafilactic. Medicii au reusit sa-i salveze viata.
Tot luna trecuta, o femeie de 62 de ani din localitatea constanteana Lumina a ajuns in stare grava la spitalul din Mangalia, dupa ce si ea a fost muscatã de un asemenea paianjen veninos.
Si iata cum – specialistii afirma ca aceasta se petrece datorita schimbarilor climatice – asemenea paianjeni obisnuiti doar in zona mediteraneana a Europei si in asemenea masura de veninosi incat pot pune in pericol viata unui om au inceput sa bantuie si pe la noi si sa muste, innebuniti probabil de amintitele schimbari climatice, prin sudul nostru insorit, cu tendinte de aclimatizare tot mai inspre nord.
Daca dintre speciile intalnite in mod obisnuit la noi doar paianjenii asa-zisi cu cruce prezentau un inconvenient pentru ca, muscandu-te, iti creau neplaceri ca orice intepatura de tantar sau albina etc., iata ca acest soi de paianjen, intalnit tot mai des si in Romania, a inceput sa puna in pericol vieti omenesti.
Oare specialistii nu pot gasi ac pentru cele opt picioare ale lor?
Sau Natura a inceput sa ne trimita tot mai dese semne de avertisment?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.